Zelfrijdende elektrische wagen van Apple wordt geen auto in de traditionele zin van het woord

Het Amerikaanse techconcern Apple wil tegen 2025 een volledig zelfrijdende elektrische auto op de markt brengen. Dat is wat het persbureau Bloomberg eerder deze week meldde op basis van ingewijden.

Apple is al sinds 2014 bezig met “Project Titan”, waarbij het op twee paarden tegelijk wedde: enerzijds een elektrische auto met beperkte zelfrijdende mogelijkheden en anderzijds een volledig zelfrijdend model. De keuze zou nu zijn gevallen op die laatste optie.

Volgens de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley is de interesse van Apple om in elektrische wagens te stappen versneld door de stijgende waardering van Tesla en andere EV-aandelen. Maar analist Adam Jonas en zijn team denken niet dat Apple een auto op de markt zal brengen in de traditionele zin van het woord.

Een abonnementsdienst eerder dan een eigendom

“Wij geloven dat een auto zonder stuur of pedalen in de deeleconomie moet worden ingeschreven. Het wordt met andere woorden geen auto die mensen gaan kopen om eigenaar te zijn. We geloven niet dat consumenten de eigendomstitel van die volledig autonome auto zullen bezitten … ze zullen eerder een abonnement nemen op een vervoerdienst.”

Jonas en zijn team denken ook dat het autonome auto verhaal van Apple zich langzamer zal  manifesteren dan aangekondigd.

Penetratie van L5 (volledig autonome) auto’s zal zeer langzaam zal evolueren

“Wij verwachten dat de penetratie van L5 (volledig autonome) auto’s zeer langzaam zal evolueren. Dat als gevolg van een groot aantal technologische en morele, juridische en regelgevende overwegingen.”

De bank ziet in het boekjaar 2025  ruimte voor de verkoop van ongeveer 100.000 volledig autonome L5-auto’s, waarvan de overgrote meerderheid buiten de VS. Tegen 2030 zou die verkoop van L5 oplopen tot meer dan 1,8 miljoen stuks. Goed voor 0,4% van het wereldwijde wagenpark en 0,5% van het wereldwijde aantal afgelegde kilometers. In 2040 zal de penetratie van L5 volgens Morgan Stanley dan 7,6% van het wereldwijde aantal afgelegde kilometers bereiken. “Tegen 2050 voorspellen we dat L5 ruim 47% van het aantal afgelegde kilometers zal benaderen.”

De algemene consensus is dat Apple waarschijnlijk volgend jaar een strategisch partnerschap zal aankondigen. Dat zou de basis leggen die nodig is om de markt voor autonome voertuigen te betreden. Mogelijke kandidaten zouden volgens analisten Hyundai, General Motors, Tesla, Ford en Volkswagen zijn. In China wordt aan XPeng of Nio gedacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20