Zelensky ziet gelijkenissen tussen oorlog in Oekraïne en de Jodenvervolging tijdens Tweede Wereldoorlog

In tegenstelling tot het Westen heeft Israël nog geen sancties genomen tegen Rusland als reactie op de oorlog in Oekraïne. Tijdens een digitale toespraak voor de Knesset, het parlement in Israël, riep de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op om alsnog acties tegen de agressor te ondernemen. Hij maakte daarbij de vergelijking met de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De oorlog in Oekraïne duurt nu al bijna vier weken. Intussen heeft het Westen al verschillende sancties genomen tegen de agressor Rusland. Zelensky probeert sinds de start van de oorlog Israël te overtuigen om hetzelfde te doen, maar zonder resultaat. Het land veroordeelt de aanval op Oekraïne, maar heeft nog geen sancties genomen tegen Rusland of wapens geleverd aan Oekraïne. Volgens de Israëlische wet kan het land dit alleen doen tegen een staat die formeel als vijand is aangewezen.

De Israëlische premier Naftali Bennett heeft in plaats daarvan geprobeerd zijn regering te positioneren als bemiddelaar in de lopende, maar tot dusver vruchteloze vredesonderhandelingen.

Jodenvervolging Tweede Wereldoorlog

In een toespraak voor de Knesset probeerde de Oekraïense president Israël alsnog aan te zetten om op te treden tegen Rusland. Zo maakte hij de vergelijking met de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zelensky, die zelf joods is, zei dat zijn land met hetzelfde gevaar wordt geconfronteerd als de Joden destijds: “de totale vernietiging van ons volk, onze staat, onze cultuur, zelfs de naam van onze staat.”

“De Russen gebruiken de terminologie van de nazipartij. Ze willen ook alles vernietigen”, zei hij. Volgens Zelensky streeft de Russische dictator Vladimir Poetin naar “een finale oplossing” voor zijn volk. “Dat is een term die ook tijdens de Tweede Oorlog werd gebruikt om de Jodenvervolging te beschrijven. Alleen wordt het nu gebruikt tegen de Oekraïense bevolking”, aldus de president.

Hij had het ook over de symboliek achter de datum waarop Rusland zijn land is binnengevallen. “24 februari is de dag waarop de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij werd opgericht in Duitsland”, aldus Zelensky. “102 jaar na de nazi’s werd het bevel gegeven om de Russische invasie in Oekraïne te beginnen, die al duizenden mensen het leven heeft gekost en miljoenen zonder huis heeft achtergelaten. Ze zijn vluchtelingen geworden in tientallen landen.”

Israël kritisch over bewoordingen Zelensky

Hij vroeg Israël om wapens te leveren. “Iedereen weet dat jullie raketafweersystemen de beste zijn en dat jullie ons volk kunnen helpen en het leven van Oekraïners, van Oekraïense joden kunnen redden”, klonk het. “Het is aan jullie om de keuze te maken. Jullie moeten leren leven met de keuzes die jullie maken. Ik wil er ook op wijzen dat onverschilligheid doodt.”

Na afloop van de speech waren verschillende Israëlische wetgevers eerder kritisch over de bewoordingen van Zelensky. Zo vonden ze de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog eerder ongepast. “Zelensky verdraaide ook de rol die zijn land speelde bij de Jodenvervolging tijdens de Holocaust”, zeiden ze, volgens de Israëlische nieuwssite Ynet.

Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, herhaalde op Twitter dat hij de aanval veroordeelt. “En ik dank president Zelensky voor het delen van zijn gevoelens en de benarde situatie van het Oekraïense volk met leden van de Knesset en de regering”, aldus de minister. “We zullen het Oekraïense volk zo veel mogelijk blijven bijstaan en we zullen nooit onze rug toekeren aan de mensen die de verschrikkingen van de oorlog moeten doorstaan.”

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20