België gaat zijn capaciteit voor de levering van aardgas richting Duitsland fors optrekken, zo beloofde premier Alexander De Croo aan de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op de Belgisch-Duitse energietop in Zeebrugge. Die hub voor LNG en aardgas is vandaag al goed voor 15 procent van het Europese gas.
Zeebrugge gaat meer gas aan Duitsland leveren

Waarom is dit belangrijk?
Om minder afhankelijk te zijn van Russisch aardgas, rekent Duitsland ook op leveringen vanuit ons land, met de LNG-terminal (vloeibaar gas) van Zeebrugge als knooppunt. België werd door het verlies van Russisch gas in 2022 een van de belangrijkste gasleveranciers voor de Bondsrepubliek.In het nieuws: De Belgische en Duitse regering maakten van de Duits-Belgische energietop een grote mediashow, die de samenwerking tussen beide landen op het vlak van energie in de verf moet zetten.
Enkele akkoorden:
- Gas: De Croo belooft dat België de gasdoorvoercapaciteit naar Duitsland gaat verdubbelen.
- Waterstof: Daarnaast werden ook plannen gesmeed om waterstof te transporteren naar Duitsland via diverse vervoersmodi zoals pijpleidingen, spoor en binnenvaart.
- Koolstofcaptatie: In de andere richting kan afgevangen CO₂ uit de Duitse industrie, via de haven getransporteerd worden om bewaard te worden in lege gasvelden in de Noordzee.
- Elektriciteit: België en Duitsland starten de studie voor de bouw van een tweede hoogspanningsverbinding tussen België en Duitsland.
Het cijfer: 15 procent. Op de top werd bevestigd dat Zeebrugge goed is voor 15 procent van de aardgasleveringen in Europa. De LNG-terminal van gasnetbeheerder Fluxys wordt beleverd door LNG-tankers uit Qatar en de Verenigde Staten en er komt ook gas binnen via pijplijnen met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.
De verdubbeling: Opdat de LNG-terminal meer aardgas via Belgische pijpleidingen in het Duitse gasnet kan injecteren, moet de capaciteit van de hervergassing (omzetting van vloeibaar naar gas) in Zeebrugge verhoogd worden en zijn er ook bijkomende gaspijpleidingen tussen België en Duitsland nodig. Duitsland heeft vooralsnog geen eigen LNG-terminal.
Fluxys, dat al jaren erg actief is op de Duitse markt, heeft beide uitbreidingswerken al in gang gezet, wat uiteindelijk tot de verdubbeling van de doorvoercapaciteit richting Duitsland moet leiden.
(as)