Zal de ECB haar tweede wapen inzetten om de inflatie te bestrijden?

Christine Lagarde speelde maandag, voor de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement, perfect haar rol om de opwinding onder beleggers te temperen: “Dit is niet het moment om de overwinning op inflatie te claimen”, zei de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Terwijl de rentetarieven “voldoende lang” onveranderd zouden moeten blijven, overweegt de ECB om haar tweede instrument in de strijd tegen de prijsstijging te versterken: de kwantitatieve verstrakking.

Waarom is dit belangrijk?

Om de economie te stimuleren, gebruiken centrale banken een techniek genaamd "kwantitatieve versoepeling". Ze kopen staatsobligaties, waardoor liquiditeit in de economie wordt geïnjecteerd. Als de inflatie hoger blijft dan het streefcijfer van 2 procent, en de centrale banken de rentetarieven niet verder willen verhogen, overwegen ze de omgekeerde aanpak: "kwantitatieve verstrakking". Centrale banken verkopen hun activa om de geldhoeveelheid in de economie te verminderen in de hoop de inflatie te remmen.

In het nieuws: Christine Lagarde voor het Europees Parlement.

  • Het is nog te vroeg om de overwinning te claimen, dat is de boodschap die Christine Lagarde aan de parlementsleden heeft gegeven. Volgens de voorzitter van de ECB blijft de inflatie omgeven door "aanzienlijke onzekerheid". "We moeten alert blijven op de verschillende krachten die de inflatie beïnvloeden en ons sterk richten op onze taak om de prijsstabiliteit te handhaven," voegde ze eraan toe, zo rapporteerde nieuwsdienst Re
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer