Zal de dollar ooit steunen op de waarde van Bitcoin? Deze eigenaardige theorie stelt van wel

Er gaan geruchten rond op het internet dat de CIA 11 jaar geleden de controle over de Bitcoins van Satoshi Nakomoto heeft gegrepen. Waarom juist?

Mogelijk scenario of toch complottheorie?

Zo’n 11 jaar geleden trok Bitcoin-ontwikkelaar Gavin Andresen naar Langley, Virginia om een presentatie over de cryptomunt te geven aan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Daarvoor kreeg hij een vergoeding van zo’n 3.000 dollar. Andresen kondigde zijn presentatie op voorhand aan op een internetforum, om volledig transparant te zijn met de Bitcoin-gemeenschap.

Sinds de dag van zijn presentatie is er nooit meer iets vernomen van Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van Bitcoin, en is zijn wallet met 1 miljoen Bitcoins (van de 21 miljoen die ooit kunnen bestaan) nooit meer bewogen. Er wordt tegenwoordig aangenomen dat Satoshi Nakamoto ofwel een computerwetenschapper was die een collectief van gelijkgezinde programmeurs rond zich verzamelde, of dat dit collectief samen Nakamoto was.

Hoe dan ook roept de timing van deze gebeurtenissen vragen op bij velen. Er gaan dan ook geruchten rond dat de CIA 11 jaar geleden het potentieel van Bitcoin begreep en de wallet van 1 miljoen Bitcoins veiligstelde voor later gebruik. Wat zouden ze dan van plan kunnen zijn met die Bitcoins?

De Bitcoin-standaard

Volgens de wildste speculatie zou de Amerikaanse overheid de waarde van de dollar op een Bitcoin-standaard zetten, indien de inflatie, torenhoge overheidsschulden en een recessie de positie van de dollar als dominante reservemunt bedreigt. Als de dollar inderdaad leunt op de waarde van Bitcoin, zou de Amerikaanse Federal Reserve opnieuw de meest invloedrijke centrale bank ter wereld kunnen zijn met een wallet van 1 miljoen Bitcoins.

Er zijn volgens aanhangers van deze theorie nog aanwijzingen dat dit steek houdt. Zo zou de beslissing van China om Bitcoinmijnen en zelfs cryptotransacties te verbieden en volledig in te zetten op een eigen digitale centrale bankmunt (de digitale yuan) hier rechtstreeks mee te maken hebben. Ook het feit dat Rusland de waarde van de roebel gaat baseren op grondstoffen zoals goud zou geen toeval zijn.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20