Zakenreizen zullen bedrijven meer geld kosten

De kosten van zakenreizen hebben dit jaar een sterke stijging laten optekenen. Ook volgend jaar zal er met een verdere toename rekening moeten worden gehouden. Dat zegt een rapport van Carlson Wagonlit Travel (CWT) en de Global Business Travel Association.

De onderzoekers waarschuwen wel dat een eventuele economische recessie en diverse geopolitieke problemen de heropleving van de zakenreizen zouden kunnen bedreigen.

Optimisme

“De kosten van zakenreizen, van hotels tot vliegtickets, zullen volgend jaar wellicht opnieuw stijgen”, beklemtonen de onderzoekers. “Er kan immers opnieuw naar een grotere vraag, twee jaar na de uitbarsting van de coronapandemie, worden uitgekeken.”

“De vliegtuigtarieven voor zakenreizigers liggen op schema om dit jaar – na een periode van twee jaar met scherpe dalingen – een stijging met 50 procent tegenover de niveaus van vorig jaar te laten optekenen. Geraamd wordt dat ook volgend jaar de tarieven een stijging met meer dan 8 procent zullen vertonen.”

De directies van luchtvaartmaatschappijen en hotels tonen zich volgens de onderzoekers optimistisch over de heropleving van de zakenreizen, die onder de uitbraak van het virus Covid-19 zwaar hebben geleden.

Om de verspreiding van het virus in te dammen, werden immers heel wat beperkende maatregelen – zoals reisbeperkingen – ingevoerd. Die hebben op de zakelijke reissector een rechtstreekse impact gehad. De ingrepen hebben onder meer heel wat bedrijven verplicht om zakenreizen voorlopig op te schorten.

De zakelijke reizen hebben ook minder snel een teken van heropleving gegeven dan het toerisme. “De toeristische reizen hebben al langer het herstel na het dieptepunt van twee jaar geleden ingezet”, luidt het. “De zakenreizen zijn in die beweging echter achtergebleven.”

“Daardoor zijn ook de hotels en luchtvaartmaatschappijen een belangrijke bron van inkomsten kwijtgeraakt. De zakelijke reizen vormden voor die sectoren bovendien een bijzonder lucratieve activiteit. Zakenreizigers zijn immers vaak minder prijsgevoelig dan vakantiegangers en boeken sneller kamers of vliegtickets die tegen hogere prijzen worden aangeboden.”

Zaken doen

Luchtvaartmaatschappij American Airlines getuigde vorige maand nog dat de inkomsten uit binnenlandse zakenreizen 110 procent hoger lagen dan drie jaar geleden, voor de uitbraak van de pandemie.

Die groei kon worden gemeld ondanks zorgen over een vertragende economie, tekorten aan arbeidskrachten in de reisindustrie en een reeks andere problemen, te wijten aan de pogingen van een aantal bedrijven om bezuinigingen door te voeren.

Zakenreizen vertegenwoordigden bijna een derde van de totale passagiersinkomsten die American Airlines drie jaar geleden kon boeken. 

“Uit anekdotische feedback blijkt dat de zakenreizen opnieuw een hoger niveau zullen bereiken”, keek Chris Nassetta, chief executive van de hotelgroep Hilton Worldwide, eerder deze zomer naar de volgende periode vooruit.

“De bedrijfswereld maakt zich weliswaar zorgen over de toekomstige economische omgeving, maar de ondernemingen moeten blijven draaien. Hoe meer bekommernissen er rijzen, hoe meer de bedrijven trouwens beseffen dat ze naar buiten moeten komen om ervoor te zorgen dat ze zaken kunnen doen.”

Wereldwijd zullen de hoteltarieven volgens het rapport volgend jaar waarschijnlijk de niveaus overtreffen die drie jaar geleden werden geregistreerd. Daarbij wordt erop gewezen dat de grote zakelijke evenementen eveneens een comeback hebben gemaakt.

Ook daar zal volgens de analisten met een prijsstijging rekening moeten worden gehouden. “De tarieven voor een deelname aan dergelijke evenementen zullen dit jaar 25 procent hoger liggen dan drie jaar geleden”, luidt het.

Meer