Zaak Lernout & Hauspie eindigt in surrealistische stilte

Omdat er geen cassatieberoep aangetekend wordt en er nog weinig animo is bij gedupeerden om een schadevergoeding te bekomen, eindigt de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H), een van de grootste Vlaamse beleggingsdrama’s ooit, in alle stilte.

Meer dan twee weken nadat het hof van beroep in Gent in de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H) zes voormalige bestuurders veroordeeld heeft tot het betalen van schadevergoedingen van ongeveer 655 miljoen euro, is er geen cassatieberoep aangetekend tegen het arrest.

Van de partijen die in theorie recht hebben op een schadevergoeding, hebben er ook maar een handvol opgezocht welke vergoeding ze kunnen proberen te recupereren bij de veroordeelden.

1 miljard euro

Op 10 december besliste het hof uiteindelijk dat zes vroegere bestuurders, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, hoofdelijk veroordeeld worden tot het betalen van 655 miljoen euro schadevergoedingen. Omdat die werden toegekend “met de vergoedende intresten aan de wettelijke rentevoet vanaf 24 oktober 2001”, loopt het bedrag op tot meer dan 1 miljard euro.

Gedupeerden die een schadevergoeding toegekend kregen, kunnen het geld in theorie bij elk van de zes partijen kunnen proberen recupereren. De veroordeelden beschikken echter niet over voldoende middelen, waardoor er weinig kans bestaat dat slachtoffers hun geld zullen terugzien.

Geen interesse meer

Er werden in totaal 4.336 individuele vorderingen geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard, waarvan 937 burgerlijke partijen zonder advocaat. Het hof stelde na het arrest vier computers ter beschikking om slachtoffers hun vergoeding te laten opzoeken, maar slechts twee personen maakten daar gebruik van.

Van de mogelijkheid om een afschrift te krijgen van het arrest via de griffie, maakten 23 gedupeerden gebruik.

De partijen hadden vijftien dagen om cassatieberoep aan te tekenen tegen het arrest, maar aangezien dat niet is gebeurd, valt het doek over het grootste fraudeproces van België.

Meer