Yuval Harari over complotdenkers: ‘Wetenschappers moeten leren in mensentaal te spreken’

Het coronavirus is ook een uitstekende bodem voor complottheorieën. Volgens de wereldbefaamde historicus Yuval Harari is het aan wetenschappers om duidelijkere taal te spreken.

Harari was digitaal te gast bij James Corden van de Late Late Show. Corden had het met de Israëlische denker over de wildgroei aan complottheoriën tijdens het coronatijdperk. Harari, vooral bekend van de filosofische klepper ‘Sapiens’, begrijpt waar die vandaan komen.

Geen hoger diploma nodig

‘Wetenschappers moeten leren om zich op een toegankelijke manier uit te drukken. Je zou geen hoger diploma moeten hebben om basisfeiten over economie, biologie of geschiedenis te begrijpen’, betoogt Harari.

Dat is natuurlijk geen evidentie, beseft de futuroloog ook. ‘De waarheid is vaak pijnlijk en ingewikkeld’, klinkt het bij Harari. ‘De wetenschappelijke waarheid is ook zeer moeilijk om uit te leggen. Alleen al wat een virus is, bijvoorbeeld.’

‘Het is geen dier, het eet niet, het plant zich niet voort, het is gewoon een stukje genetische code dat de geweldige capaciteit heeft om een lichaam te infiltreren en aan de cellen van dat lichaam te zeggen dat ze de die code moeten kopiëren’, legt Harari uit. ‘Zo gaat een virus letterlijk viraal en zo krijg je een epidemie.’

Maar veel mensen zien door het wetenschappelijke labyrinth de waarheid niet meer. Het is de verantwoordelijkheid van wetenschappers om klare taal te spreken, claimt Harari. ‘Wetenschappers moeten op een menselijkere manier communiceren. Als ze onderling praten, doen ze dat in getallen, statistieken en modellen. Dat werkt niet bij gewone mensen.’

Een verhaal vertellen

‘Mensen denken in verhalen. Het zijn verhaalvertellende dieren. Dus moeten we ons best doen om wetenschap op een toegankelijke manier te vertellen’, aldus de futuroloog.

Yuval Noah Harari is een Israëlische historicus die naam en faam maakte met het boek ‘Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid’. Omdat hij wetenschap op een duidelijke begrijpelijke manier uitlegt en enkele unieke toekomstvisies heeft, wordt hij wel eens de rockster van de wetenschap genoemd. Dat mag u best letterlijk nemen, eerder dit jaar vulde Harari nog een volledige Lotto Arena voor een exclusief evenement van onze zusterpublicatie Newsweek.

Lees ook:

Meer