Xpeng valt Tesla op nieuw front aan: lanceert nu ook semi-autonoom rijsysteem

Xpeng heeft officieel zijn semi-autonoom rijsysteem gelanceerd, dat speciaal is ontworpen voor stedelijke gebieden. Dit is het dichtst dat het merk tot nu toe is gekomen bij autonoom rijden – maar er is nog steeds een chauffeur nodig. In zijn huidige vorm verschilt het niet veel van het autonome rijsysteem van Tesla.

De Chinese elektrische voertuigenfabrikant Xpeng kondigde maandag aan dat sommige van zijn bestuurders de rijassistent-technologie City NGP (“navigation guided pilot”) kunnen uitproberen. Het gaat om bestuurders van de premium-versie van de P5-sedan, die simpelweg een update moeten downloaden. Alleen bepaalde wegen in de Chinese stad Guangzhou, waar ook het hoofdkantoor van het merk is gevestigd, zijn overigens opengesteld voor semi-autonoom verkeer. Ook wat dít stedelijk project betreft, gaat het om een try-out, zo meldt CNBC.

Speciaal ontworpen voor de stad

Zoals de naam al aangeeft, is City NGP speciaal ontworpen voor de stad. Het programmeren van zo’n systeem voor stedelijke gebieden is ingewikkelder dan voor autostrades; zo beschikken steeds meer wagens over semi-autonome rijtechnologie voor snelwegen.

Concreet kan dit systeem een veilige afstand en de gewenste snelheid aanhouden, van rijstrook wisselen, een voertuig inhalen en om obstakels heen rijden, zonder dat je je handen aan het stuur hoeft te houden.

Anti-Tesla

De City NGP-tool is dus nog geen volledig autonoom rijsysteem. Naast deze taken heeft de auto nog steeds een bestuurder nodig. Voor Charles Zhang, CEO van het bedrijf, is het in ieder geval “een nieuwe stap naar volledige autonomie”.

In zijn huidige vorm is het een concurrent van Tesla’s “Full Self Driving” (FSD) systeem, een autonoom rij-hulpmiddel dat nog niet volledig in staat is om zelf te rijden, en dat nog veel fouten heeft. Ook voor Tesla geldt dat enkele klanten het systeem testen en dat een publieke lancering nog even op zich laat wachten.

Na de test?

Als de tests succesvol blijken en het systeem veilig is, zou China kunnen toestaan dat de tool in de hele stad of zelfs in het hele land wordt gebruikt. Dat hoopt Xpeng tenminste. De Chinese autoriteiten hebben de laatste tijd verschillende malen groen licht gegeven op dit gebied, ook voor nog meer “autonome” systemen.

Vandaag lanceert Xpeng een nieuw model, een SUV met de naam G9, op de Chinese markt. Toekomstige versies van dit voertuig zullen ook worden uitgerust met het City NGP-systeem. Er wordt niet vermeld of het merk van plan is dit systeem ook toe te passen op zijn auto’s die op buitenlandse markten, zoals Europa, verkrijgbaar zijn.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20