Chinese Tesla-rivaal Xpeng wil Europa veroveren

De Chinese autofabrikant Xpeng wil met haar nieuwe model, de G9 SUV, Tesla onderuithalen in Europa. Beide elektrische autoreuzen beconcurreren elkaar nu al in de VS, maar Xpeng wil ook Europa bij het strijdtoneel betrekken. De nieuwe SUV moet de stormram worden.

Eerder lanceerde Xpeng al het P7-model in Noorwegen. Naar volgend jaar toe wil de Chinese fabrikant ook meedoen in andere landen in Europa, zoals Nederland.

Weinig bekend

De G9 krijgt een “Robot Face”, zoals het bedrijf dat noemt: een lichtstrip dwars over de neus van de auto, die ook terug te vinden is op de P7. Over het interieur van de auto zijn nog geen details bekend, over de motor wel: net zoals de wagens van concurrent Tesla worden alle auto’s van Xpeng elektrisch aangedreven.

De G9 kan worden opgeladen met een oplaadkracht van 800 volt, het dubbele van de elektrische wagens die nu al op de markt zijn. Zo kan de batterij binnen vijf minuten worden opgeladen om 200 kilometer te kunnen rijden. Niet alleen de batterijen, maar ook de stuurhulp wordt revolutionair.

Autonomie

Xpeng zal in de G9 de allernieuwste stuurassistent installeren, de Xpilot 4.0. De wagen zal worden uitgerust met LiDaR-sensors, die door middel van lasers de omgeving van de wagen in kaart kunnen brengen. Het is een noodzakelijke technologie om een auto volledig autonoom te kunnen laten rijden. De technologie werd tot nu toe enkel in prototypes gebruikt, nog niet in consumentenvoertuigen.

In tegenstelling tot de vorige Xpeng-modellen zal de G9 speciaal op maat van Europa worden gemaakt: het bedrijf geeft aan de auto te zullen aanpassen aan de Euro NCAP-normen, waardoor hij veilig wordt geacht voor de Europese markt. Ook inzake homologatie wordt alles op maat van Europa gemaakt.

Wanneer precies en voor welke prijs het naar Europa komt, is nog maar de vraag. Vanaf eind 2022 zal het voertuig te koop zijn in China.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20