Chinese Tesla-concurrent Xpeng Motors zal 1,8 miljard dollar ophalen met beursgang in Hongkong

Twee bronnen hebben aan het persagentschap Reuters gezegd dat Xpeng Motors, een Chinese producent van elektrische wagens, dankzij de beursgang in Kongkong 1,8 miljard dollar zal ophalen.

Waarom is dit belangrijk?

Het aantal spelers dat elektrische wagens produceert neemt fors toe. Voornamelijk in China zijn de producenten van elektrische wagens aan een opmars bezig. Denk bijvoorbeeld aan Xpeng Motors en Nio. Hun wagens zijn doorgaans goedkoper dan die van Tesla. Dankzij de beursnotering in Hongkong kan Xpeng Motors heel wat vers geld ophalen.

De beursgang van Xpeng Motors kan maar liefst 1,8 miljard dollar in het laatje brengen als de aandelenprijs bij de beursintroductie 21,25 dollar bedraagt. Dat is wat twee bronnen, die anoniem wensen te blijven, hebben gezegd aan Reuters. Xpeng Motors zelf weigerde te reageren op de prijszetting die de bronnen naar buiten hebben gebracht. Een anonieme bron liet vorige week al aan CNBC weten dat het bedrijf hoopte 1 à 2 miljard dollar op te halen met de IPO (Initial Public Offering) in Hongkong.

85 miljoen aandelen

Het bedrijf doet met de beursgang 5 procent van de aandelen van de hand, wat overeenkomt met zo’n 85 miljoen deelbewijzen, staat er te lezen in de prospectus. Er is een overtoewijzingsoptie om nog eens 12,75 miljoen aandelen te verkopen, wat een extra 270 miljoen dollar zou opleveren.

Het aandeel van Xpeng Motors wordt via een zogeheten ‘American Depositary Receipt (ADR)’ ook verhandeld op de New York Stock Exchange. Eén ADR van Xpeng Motors komt overeen met twee aandelen van het bedrijf die verhandeld worden op de beurs van Hongkong. Het aandeel van Xpeng Motors verloor gisteren 2,18 procent op de Amerikaanse beurs. De koers bedroeg woensdag voorbeurs 44,32 dollar. In vergelijking met een jaar eerder is het aandeel gestegen met 108 procent.

Dubbele primaire beursnotering

Xpeng Motors koos voor een dubbele primaire beursnotering in plaats van een secundaire notering omdat het bedrijf nog geen twee jaar aanwezig is op de Amerikaanse beurs. Volgens de regels van Hongkong vereist een secundaire notering ten minste twee boekjaren van goede naleving van de regelgeving op een andere in aanmerking komende aandelenmarkt.

De dubbele primaire beursnotering biedt Chinese beleggers overigens de mogelijkheid in de onderneming te investeren via de Stock Connect-regeling die de markten van het Chinese vasteland en Hongkong met elkaar verbindt. Dat betekent wel dat Xpeng Motors zich aan de regels van de regulatoren in zowel de Verenigde Staten als Hongkong zal moeten houden. Dat is niet het geval bij een secondaire beursnotering.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20