Tesla trekt nieuwe betaversie voor zelfrijdende auto terug door technische moeilijkheden

Tesla, de fabrikant van elektrische auto’s, trekt zijn betaversie voor volledig zelfrijdende auto’s tijdelijk terug. Het bedrijf van Elon Musk komt tot die beslissing na klachten van bestuurders over technische fouten.

Terug naar 10.2

Amper een dag na de release van een nieuwe 10.3 betaversie voor zijn zelfrijdende auto’s, kondigt Tesla-CEO Elon Musk aan voorlopig terug naar de 10.2 versie te keren. “We merken enkele problemen met 10.3, dus stappen we terug naar 10.2”, liet Musk weten op Twitter. “Dit is te verwachten van betasoftware. Het is onmogelijk om alle hardware instellingen te testen onder alle omstandigheden met interne QA, daar dient een publieke betatest voor.”

Aanrijdingswaarschuwingen

De terugtrekking moet er komen nadat klachten binnen kwamen van testers van de betasoftware. Volgens hen zouden ze regelmatig onterechte aanrijdingswaarschuwingen krijgen. De aanrijdingswaarschuwingen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Als het systeem zonder reden zo’n melding doet kan de auto op de remmen gaan staan, ironisch genoeg zou de aanrijdingswaarschuwing in zo’n geval net een ongeval kunnen veroorzaken.

Volgens The Verge zouden er naast de aanrijdingswaarschuwingen ook fouten zijn met de autopilot, traffic aware cruise control en de automatische besturing-functie.

Moeilijke technologie

De realisatie van volledig zelfrijdende auto’s verloopt moeilijker dan Musk had verwacht. Met name de ontwikkeling van de technologie kent een hobbelig parcours. In 2020 kreeg de zelfrijdende software van Tesla een matige veiligheidsscore. In april kwamen twee mensen om het leven bij een ongeval met een Tesla. Toen deed het gerucht de ronde dat de autopiloot van de wagen aan stond, Musk ontkende dat.

Andere fabrikanten hebben het ook niet gemakkelijk met de zelfrijdende technologie. Fabrikanten moeten daarom erop wijzen dat een volledig automatische piloot niet mogelijk zal zijn. Er zal altijd een vorm van controle moeten zijn door een bestuurder, anders is de techniek te gevaarlijk.

(lb)

Meer