Elon Musk over ongeval met vermoedelijk zelfrijdende Tesla: ‘Automatische piloot stond niet aan’

Elon Musk, de CEO van Tesla, heeft voor het eerst gereageerd op het ongeluk waarbij een Tesla betrokken was. Volgens de eerste berichten stond de zelfrijdende piloot aan, maar Musk ontkent nu dat dat het geval was.

In de Amerikaanse staat Texas zijn er afgelopen weekend twee mensen om het leven gekomen bij een ongeval met een Tesla Model S uit 2019. Kort na het ongeluk liet Cinthya Umanzor, sergeant van de lokale politie in Harris County, weten dat er niemand in de bestuurszetel zat.

Autopiloot was niet geactiveerd

Tesla had nog niet gereageerd op het nieuws, maar Musk heeft vannacht de stilte doorbroken. In een reactie op Twitter heeft de topman laten weten dat de de automatische piloot niet aanstond. ‘De data die momenteel voorhanden zijn, laten zien dat de autopiloot niet geactiveerd was’, luidde de tweet.

Voorts benadrukte Musk dat de standaard automatische piloot strepen op de weg nodig heeft om te kunnen functioneren. ‘Die waren niet aanwezig’, aldus de CEO. Hoe dan ook heeft het ongeluk al tot felle discussies geleid over de veiligheid van zelfrijdende wagens.

Beperkte mogelijkheden

Jake Fisher, senior director van de Amerikaanse non-profit consumentenorganisatie Consumer Reports, heeft in een reactie aan USA Today laten weten dat zelfrijdende wagens in principe niet bestaan. ‘Zo staat er op de site van Tesla dat de bestuurder voortdurend zijn handen op het stuur moet houden zodat die kan overnemen op het moment dat de wagen niet in staat is om zelf te sturen, te versnellen of te vertragen’, aldus Fisher. ‘Het vermogen om zelf te rijden is dus eerder beperkt. Bestuurders worden geacht voortdurend op de weg te letten.’

Het blijft dan ook onduidelijk wat de werkelijke oorzaak is van het ongeval. De politie is hoe dan ook voor 99 procent zeker dat er op het moment van het ongeval niemand achter het stuur zat. Er wordt verder onderzoek naar de zaak gedaan door onder andere de verkeersdienst National Transportation Safety Board (NTSB).

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20