Tijdens een toespraak voor de 100e verjaardag van de Chinese Communistische Partij (CCP) prees de Chinese president Xi Jinping de verwezenlijkingen van de Aziatische supermacht. Hij liet ook de spierballen rollen met een aantal opmerkelijke uitspraken.
Xi Jinping waarschuwt buitenlandse naties dat “het hoofd zal worden ingeslagen van al wie zich bemoeit met China”
Waarom is dit belangrijk?
Xi Jinping, de leider van 's werelds op een na grootste economische mogendheid, zegt in een cruciale speech dat China binnen 30 jaar de dominante wereldmacht wordt.- De hoogste leider, gekleed in Mao-pak terwijl andere functionarissen in formele kledij present tekenden, vertelde de aanwezigen op het Plein van de Hemelse Vrede dat de partij haar honderdjarige doel van het creëren van een “gematigde welvarende samenleving” had bereikt.
- “We marcheren nu vol vertrouwen naar het tweede 100-jarige doel om China in alle opzichten uit te bouwen tot een groot modern socialistisch land,” verklaarde hij, verwijzend naar de honderdste verjaardag van de Volksrepubliek China in 2049.
- Xi was vol lof over de vroege geschiedenis van de partij, met inbegrip van haar “nederige arbeiderswortels” in de jaren na de Russische Oktoberrevolutie.
- De toespraak van de Chinese leider kreeg een assertief karakter, schrijft Newsweek, toen hij verklaarde dat China bereid is zich te weren tegen pesterijen en onderdrukking door “buitenlandse krachten”.
- “We hebben nooit de bevolking van een ander land gepest, onderdrukt of onderworpen, en dat zullen we ook nooit doen”, vertelde hij de natie, voordat hij waarschuwde voor de “onwrikbare inzet” van de partij om de “kwestie Taiwan” op te lossen.
“Marxisme werkt”
Bij het benadrukken van de prestaties van de eerste 100 jaar van de partij, noemde de Chinese leider (68) de uitroeiing van absolute armoede.
- Dit was een doel dat de CCP in november vorig jaar had aangekondigd wanneer het vermeldde dat elke Chinese burger boven de armoedegrens van 2.300 yuan (355 dollar) per jaar leefde.
- China is van een gesloten planeconomie naar een socialistische openmarkteconomie gegaan, zei Xi.
- Hij verwees naar de economische visie van wijlen leider Deng Xiaoping, de “hervorming en openstelling”, die hij een “beslissende stap voor het lot van China” noemde.
- “Alleen het socialisme kan China redden. Alleen het socialisme met Chinese kenmerken laat China zich ontwikkelen,” verklaarde Xi.
- “Het leiderschap van de partij is het bepalende kenmerk van het socialisme op Chinese leest, en tevens de grootste kracht van het systeem,” zei hij. Het is de kern waarvan “alle Chinezen afhankelijk zijn”, merkte de president op.
- “We moeten het algemene leiderschap van de partij handhaven en haar leiderschap blijven versterken,” zei Xi en merkte op: “Marxisme werkt.”
Groot leger
De visie van de CCP van een “groot modern socialistisch land in alle opzichten” impliceert onvermijdelijk een gespierd leger, dat volgens sommige China-watchers dat van de Verenigde Staten in de regio, en misschien wel wereldwijd, wil overtreffen.
- In zijn toespraak van een uur zei Xi dat de CCP China had geholpen bij het overwinnen van “subversie, sabotage en gewapende provocatie door imperialistische en hegemoniale machten”.
- De partij stond centraal bij de ontmanteling van de “oude wereld” en de opbouw van een nieuwe, voegde hij eraan toe.
- Het was een terugkeer naar de beroemde slogan uit het Mao Zedong-tijdperk die hij later ook zou herhalen: “Zonder de Communistische Partij zou er geen Nieuw China zijn.”
- De partij stond centraal bij de ontmanteling van de “oude wereld” en de opbouw van een nieuwe, voegde hij eraan toe.
- Xi benadrukte het belang van militaire kracht en militaire strategie nu China aan zijn volgende ontwikkelingsfase begint. Het “absolute leiderschap van de partij over de strijdkrachten” is van het grootste belang, zei hij, net als de loyaliteit van de troepen.
- De “Chinese weg naar militaire ontwikkeling” zou een voortdurende deelname van Peking aan de “mondiale ontwikkeling” en het behoud van de internationale orde omvatten, zei hij.
- Het land zal ook een “nieuw type van internationale betrekkingen” nastreven, voegde hij eraan toe, alvorens zijn centrale inspanning op het gebied van buitenlands beleid, het “Belt and Road Initiative”, te noemen.
Geen buitenlandse intimidatie: Een uitdagende Xi zei dat het land “nooit zou toestaan dat een buitenlandse macht ons intimideert, onderdrukt of onderwerpt”, wat een luid applaus opleverde.
- “Wie dat toch probeert, komt op ramkoers met een grote muur van staal, gesmeed door het vlees en bloed van meer dan 1,4 miljard Chinezen”, zei hij bij het luidste gejuich van de ochtend.
- In aanwezigheid van de Hongkongse Chief Executive Carrie Lam maakte Xi een opmerking over het gezag van de centrale regering over Hongkong en Macau, en over China’s model van “één land, twee systemen”, dat bedoeld is om elke stad een “hoge mate van autonomie” te geven.
Taiwan
In zijn meest oorlogszuchtige teksten van de dag behandelde Xi het onderwerp Taiwan, waarvan hij liet doorschemeren het te willen veroveren.
- “Het oplossen van de kwestie Taiwan en het realiseren van de volledige eenwording van China is een historische missie en een onwankelbare verbintenis van de Communistische Partij van China,” vertelde hij de menigte.
- “Alle zonen en dochters van de Chinese natie, met inbegrip van landgenoten aan beide zijden van de Straat van Taiwan, moeten samenkomen, voorwaarts gaan en zich resoluut verzetten tegen elke poging tot onafhankelijkheid van Taiwan,” zei de Chinese president.
- “Niemand mag de grote vastberadenheid, de sterke wil en het buitengewone vermogen van het Chinese volk om zijn nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen, onderschatten”, besloot hij, wat opnieuw luid gejuich veroorzaakte.
Conclusie
“De Communistische Partij van China beleeft nog steeds zijn beste tijd,” zei Xi, en beschreef de CCP en haar 95 miljoen kaarthouders als de “grootste regerende partij in de wereld”. Tijdens een medailleceremonie voorafgaand aan de officiële viering op dinsdag, zei Xi tegen de leden van de CCP dat zij “alles, zelfs hun leven, moeten opofferen” voor de partij.
Professor Steve Tsang, directeur van het SOAS China Institute aan de SOAS University of London, noemt het politieke systeem van de CCP na Deng dat van het “consultatieve Leninisme”.
- Maar onder de huidige voorzitter “heeft Xi een collectief leiderschap vervangen door zichzelf als de sterke man aan de top te installeren,” betoogde Tsang. In plaats van de ruimte voor intern beleidsdebat binnen de top van de partij te vergroten, heeft Xi een “echokamer” geïnstalleerd, vertelde hij aan Newsweek VS.
- De partij werkt nu als een “leninistisch controle-instrument” onder één kernleider, wist hij nog.
(jvdh)