China bouwt meer dan 100 raketsilo’s voor kernwapens in westelijke woestijn

Onderzoekers van het Amerikaanse James Martin Center for Nonproliferation Studies hebben via satellietbeelden opgemerkt dat China zeker 119 raketsilo’s bouwt voor kernwapens. De nucleaire bouwwoede kan een signaal zijn dat Peking zijn arsenaal van kernwapens wil uitbreiden.

Waarom is dit belangrijk?

De constructie van meer dan 100 nieuwe raketsilo’s zou een historische verhoging van China’s kernwapens betekenen. Momenteel kent het land een bescheiden voorraad van 250 tot 350 kernwapens. Vermoedelijk ligt het aantal nieuwe kernwapens wel lager dan 100. China bouwde in het verleden al valse raketsilo’s om waarnemers te verwarren.

In het nieuws: China is volgens experts begonnen aan de opbouw van meer dan 100 raketsilo’s die bestemd zijn voor kernwapens.

  • Onderzoekers van het Californische James Martin Center telden via satellietbeelden zeker 119 silo’s die duidelijk uitgerust zijn voor raketten met nucleaire kernkoppen.
  • De silo’s worden opgetrokken in de woestijn nabij de stad Yumen in de noordwestelijke provincie Gansu.

Belangrijk om te weten: De Chinezen bouwen in het verleden al valse raketsilo’s om potentiële vijanden in de war te brengen.

  • Het is een trucje dat de Chinezen hebben geleerd van de Amerikanen.
  • De VS bouwde tijdens de Koude Oorlog vaak volledige roosters van raketsilo’s die meestal leeg waren. Daardoor had de Sovjet-Unie het raden naar waar de kernkoppen echt zaten.
  • Ook China bouwt geregeld valse raketsilo’s om andere grootmachten om de tuin leiden over de precieze details van zijn kernwapenprogramma.

Deze keer lijkt het echter menens: De boom van nieuwe raketsilo’s zal ervoor zorgen dat andere mogendheden de nucleaire dreiging van China een groter gewicht toekennen.

  • James Martin Center-onderzoeker Jeffrey Lewis, die een expert is over het kernwapenarsenaal van China en de satellietbeelden analyseerde, noemde de schaal van het nieuwe project nabij Yumen “ongelooflijk”.
  • “Met deze silo’s bouwt China in totaal aan 145 locaties voor kernwapens”, voegde Lewis nog toe.
  • “We geloven dat China zijn nucleaire kracht wil uitbreiden zodat het een eerste aanval van de VS zou kunnen overleven om daarna de verdediging van de Amerikanen te raken”, besluit Lewis. (lb)

Lees ook:

Meer