Xi Jinping stuurt dan toch felicitaties naar Joe Biden

Met bijna drie weken vertraging heeft de Chinese leider Xi Jinping Joe Biden alsnog gefeliciteerd met zijn overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Xi deed dat via een telegram dat door de Chinese staatsmedia werd verspreid.

‘Onze twee landen moeten conflicten of confrontaties vermijden, wederzijds respect tonen en streven naar een “win-winsamenwerking”. Zo kunnen we de nobele zaak van vrede en ontwikkeling bevorderen.’ De felicitaties van Xi Jinping beginnen een beetje als een aanmaning.

Na de verkiezingsoverwinning van Biden was het zeer stil in het Chinese kamp. Na ongeveer een week kreeg de toekomstige president dan felicitaties van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu heeft ook de Chinese president Xi Jinping besloten dat het de moeite is om een relatie op te bouwen met Biden.

Chinese voorzichtigheid

De meeste wereldleiders hadden eerder al hun gelukwensen gestuurd. Xi Jinping stelde zich waarschijnlijk terughoudend op om te bekijken hoe de weigering van Trump om zijn nederlaag te erkennen afliep. Analisten wijten het aan Chinese voorzichtigheid, en niet aan een politieke voorkeur voor Trump.

De Chinese Volksrepubliek had zowel kosten als baten door het onorthodoxe buitenlands beleid van Trump. Onder de (zelfverklaarde) miljardair-president werden de Sino-Amerikaanse betrekkingen gekenmerkt door een verwoestende handelsoorlog en regelmatige diplomatieke botsingen. China kon voor een deel wel het vacuüm vullen dat dat Trump achterliet als wereldleider, bijvoorbeeld op vlak van klimaat.

Toch is Xi volgens waarnemers niet ontevreden met een minder onvoorspelbare Amerikaanse tegenhanger. In zijn telegram aan Biden spreekt Xi de hoop uit dat de relaties tussen de twee militaire en economische grootmachten verbeteren. ‘Bouwen aan gezonde en stabiele betrekkingen tussen de VS en China is in het fundamentele belang van de twee volkeren’, aldus de Chinese president.

De Russische sterke man Poetin is momenteel de enige noemenswaardige wereldleider die Bidens overwinning nog niet erkend heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20