De Verenigde Staten mag op 7,5 miljard aan Europese producten een heffing invoeren als terugbetaling voor onterechte subsidies aan Airbus.
Het oordeel van de WTO komt er na vijftien jaar debatteren over sancties. Verschillende Europese landen hebben aan Airbus subsidies gegeven, volgens de VS is dat ten nadele van de Amerikaanse economie. Daarom mag de VS nu een strafheffing eisen op een bepaalde lijst van Europese producten. De Amerikaanse president Donald Trump spreekt van een “big win”.
De Amerikaanse overheid is van mening dat Airbus, dat 22 miljard aan subsidies kreeg, daarmee oneerlijke concurrentie vormde. Door opstartsubsidies kunnen zij namelijk sneller producten lanceren en die scherper prijzen. Volgens de overheid hebben die subsidies de Amerikaanse economie tot 200 miljard dollar gekost. De beslissing van de WTO dient als sanctie naar de EU en de heffingen gelden als schadevergoeding voor de Verenigde Staten.
Recordheffing
Het gaat om de grootste heffing in de geschiedenis van de WTO. De Verenigde Staten maakten al bekend dat de tarieven van start gaan op 18 oktober. De lijst producten kan u hier vinden. Onder andere Franse kaas en wijn worden genoemd, maar ook whiskey en koffie staan op de lijst.
Op de heffingen kwamen reacties uit Duitsland en Frankrijk. De Duitse Kamer van Koophandel vraagt bij monde van voorzitter Erik Schweitzer aan de EU om de Europese economische belangen te verdedigen.
“Duitse ondernemers zijn erg bezorgd over de nieuwe escalatie van het transatlantische handelsconflict”, zegt Schweitzer aan Reuters.
“Frankrijk is klaar om terug te slaan”
Ook uit Frankrijk klinkt er klare taal: “Frankrijk is klaar om terug te slaan als de Verenigde Staten doorgaat met deze handelssancties op EU-import”, liet de Franse minister voor Financiën Bruno Le Maire optekenen na de beslissing. “Wij zijn er klaar voor om sterk te reageren met onze Europese partners.”
Tegelijk pleitte Le Maire ook voor een “vriendelijke oplossing” voor het escalerende handelsconflict. Volgens Le Maire is het conflict verder laten escaleren weinig nuttig. EU-handelscommissaris Cecilia Malmström noemt eventuele tariefverhogingen “kortzichtig en contraproductief”.
De Verenigde Staten de EU zijn al sinds de aanstelling van Trump verwikkeld in moeilijke onderhandelingen over handelstarieven. De beslissing van de WTO komt dan ook op een moeilijk moment. Analisten voorspellen dat de Verenigde Staten die tarieven als hefboom zal gebruiken om betere voorwaarden te verkrijgen bij zo’n transatlantisch akkoord.