Met akkefietjes op de luchthaven van Zaventem, en ondertussen bijna een heksenjacht naar diegenen die ‘durfden’ op reis gaan, wordt de sfeer rond de coronabestrijding er niet aangenamer op. Dat daarbij de boel in het honderd loopt, en men aan de nationale luchthaven beslist om plots iedereen te controleren, terwijl op de autostrades nauwelijks controles zijn: het bevestigt het beeld van een kafkaiaanse aanpak door de overheid. Maar hét politieke dossier van het moment is de snelheid waarmee de vaccins worden toegediend.
- België is geen eiland: net als in Duitsland, maar ook Frankrijk en Nederland, is er forse kritiek op de trage opstart van de vaccinaties. In Nederland (dat zelfs nog niet begonnen was) is men nu versneld bezig. Het debat dreigt zo Europees nog een aantal dagen en zelfs weken te woekeren.
- Zeker in combinatie met een pak nieuws dat de overheid steeds restrictiever gaat optreden en de regels verder nauwgezet opvolgt. Zo komen er vanaf vandaag 500 ‘flash’-controleurs bij, die thuiswerkcontroles doen bij bedrijven. Her en der duiken al verhalen op over een wel erg excessieve manier van aan controles doen, om toch maar het nut van de nieuw gevonden taak te bewijzen.
- Bovendien ontbrak, zoals wel vaker in de aanpak van deze pandemie, elk parlementair debat rond de vaccinatiestrategie, en wie daarbij welke prioriteit krijgt. De Franstalige politoloog Jean Faniel van het CRISP verwoordt het in L’Avenir vandaag misschien het duidelijkst: ‘Reeds weken zegt men ons dat vertrouwen en transparantie in het proces van de vaccinaties noodzakelijk zijn om mensen te overtuigen. Maar tegelijk zijn de vertegenwoordigers van het volk wel op geen enkele manier betrokken geweest bij de beslissing. (…) Een vaststelling dringt zich op: het debat over wie prioriteit krijgt, heeft nooit plaatsgevonden.’
- Donderdag komt alvast één aspect van de vaccins nog eens aan bod in de Kamer: de gelekte prijslijst van de producenten. Het was Eva De Bleeker (Open Vld), staatssecretaris voor Begroting, die de lijst met prijzen tweette, in een discussie met N-VA-Kamerlid Sander Loones. Dat was tegen elke afspraak met de farma-industrie, die contractueel vastlegde niet over de prijzen te communiceren. Maar die discussie lijkt ondertussen niet langer de hoofdmoot: de trage respons is veel meer brandend actueel vandaag.