Wordt de minimale spaarrente opgetrokken?

Wordt de minimale spaarrente opgetrokken?
Vincent Van Peteghem – Getty Images

Het is momenteel ijzig stil op de Belgische spaarmarkt. Dat is ook de politici niet ontgaan. Binnen de federale regering gaan er stemmen op om de minimumrente van 0,11 procent te verhogen.

Waarom is dit belangrijk?

De banken zijn verplicht om een rente van minstens 0,11 procent te koppelen aan de gereglementeerde spaarboekjes. Op nagenoeg alle spaarrekeningen krijg je intussen een hogere vergoeding. Al liggen die tarieven tot op vandaag opvallend lager dan de rente die banken aanrekenen wanneer je een woonlening afsluit.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


De essentie: Bij meer dan de helft van de spaarboekjes moet je vandaag tevreden zijn met een rente lager dan 1 procent. Intussen is de (vaste) rente op een lening met een looptijd van 25 jaar gestegen tot ongeveer 3,7 procent, wat bijna een viervoud is.

  • Wat dat alles nog pijnlijker maakt voor de spaarder is het feit dat de banken een depositorente van 3,25 procent krijgen op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Kritiek: Eerder dit jaar had Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB) al kritiek geuit op het rentebeleid van de banken. “Indien de rentes binnenkort niet stijgen, riskeren de banken dat de spaarders weglopen”, waarschuwde hij begin maart. Desalniettemin bleef het sindsdien verbazend stil op de spaarmarkt. Slechts een handjevol kleinere banken hebben de voorbije maanden de spaarrente opgetrokken.

  • Die stilte stoot nu ook enkele beleidsmakers tegen de borst. Zo is vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) voorstander van een verhoging van de minimale spaarrente voor gereglementeerde spaarboekjes. Die bedraagt nu 0,11 procent. “Het is niet meer dan logisch dat ook burgers die sparen profiteren van de rentestijgingen”, zei de vicepremier tegenover HLN.be.
  • Ook de liberalen zijn vragende partij om de minimumrente te verhogen. “We vinden dat de concurrentie moet spelen en ingrijpen steeds de laatste optie is, maar wij staan ervoor open om het minimumtarief te verhogen om op korte termijn de marktwerking te stimuleren”, aldus vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Aanmaningsbrief

Zoom out: Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, is niet meteen voorstander van zo’n verhoging, maar hij heeft de banken eerder deze week in een brief aan de federatie Febelfin wel opgeroepen om iets te doen aan de lage spaarrentes.

  • De minister vraagt aan Johan Thijs, voorzitter van Febelfin, om zijn leden in te lichten over de toegenomen druk om de rentevoeten op spaarrekeningen op te trekken en over de vraag van de burger om transparanter te zijn over de bepaling van de tarieven. Dat is volgens hem cruciaal om het vertrouwen in de financiële sector te behouden.

Verlaging e-DEPO-rekening

Opmerkelijk: Terwijl de politici de banken vragen om de spaartarieven te verhogen, heeft de overheid de rente op de zogenaamde e-DEPO-rekening geplafonneerd op 2,5 procent bruto (waarvan je netto 1,75 procent in handen krijgt). Vorige maand bedroeg die nog 3,1 procent bruto.

  • Achteraf bleek dat die beslissing er is gekomen op vraag van het Agentschap van de Schuld, dat instaat voor de financiering van de Belgische staatsschuld. “Het overheidsspaarboekje” was de voorbije maanden bijzonder populair geworden na berichten in de media.
    • Het Agentschap van de Schuld signaleerde dat dat tot problemen zou kunnen leiden. Het geld op de e-DEPO-rekening kan meteen worden opgevraagd. Als dat massaal gebeurt, ontstaat een financieringsrisico want de Deposito- en Consignatiekas (DCK) belegt de ontvangen deposito’s.
    • Voorts mogen we niet vergeten dat de deposito’s op de e-DEPO-rekening kortetermijnschulden zijn voor de overheid. Indien die schuldenberg te fors stijgt, kan dat tot ongerustheid leiden bij de ratingagentschappen en investeerders.
    • Tot slot merkte Van Peteghem onlangs op dat het nooit de bedoeling was om een commerciële rekening aan te bieden. “De e-DEPO-rekening is in de eerste plaats bedoeld om voor korte tijd geld te parkeren in het kader van bijvoorbeeld betwistingen”, aldus de minister.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.