Worden de Olympische Spelen een jaar of twee uitgesteld?

De naderende Olympische Spelen in Tokio kunnen een jaar of twee uitgesteld worden als de corona-epidemie het niet toelaat om zo’n massa-evenement te organiseren. Dat zei een lid van het organiserend comité van Tokio 2020 aan The Wall Street Journal.

Dat zou de minst schadelijke optie zijn volgens Haruyuki Takahashi. Alternatieven, zoals de Spelen houden zonder toeschouwers, of ze helemaal afgelasten, zou Japan en de sportbonden achterlaten met een serieuze financiële kater.

Financiële kater

‘De Spelen kunnen volgens mij enkel uitgesteld worden, niet afgelast’, zei Takahashi in de Amerikaanse zakenkrant. ‘Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zou in de problemen geraken bij een annulatie. Amerikaanse televisierechten alleen al brengen een hoop geld op voor hen’.

Vorige maand zei Yoshiro Mori, het hoofd van het organiserend comité van het IOC nog dat de Olympische Spelen, die normaal op 24 juli van start gaan, waarschijnlijk doorgaan zoals gepland.

Als er toch een uitstel van komt, zou dat ook een gat in de begroting slaan van sportzenders wereldwijd. Het Amerikaanse sportkanaal NBC bijvoorbeeld, heeft bekendgemaakt dat het al 1,25 miljard dollar aan advertentieinkomsten heeft onderhandeld in de aanloop naar de Spelen.

Sportwedstrijden wereldwijd

Geld speelt natuurlijk een belangrijke rol, maar de verspreiding van het coronavirus heeft al een ongelooflijke impact gehad op internationale sportcompetities wereldwijd.

In Japan worden honkbalwedstrijden momenteel voor een leeg stadion gespeeld. Maandag kondigde de honkbalbond aan dat de komende wedstrijden uitgesteld worden tot minstens half april. In Italië ligt de voetbalcompetitie Seria A volledig stil, en gaan ook alle wielerwedstrijden de komende maanden niet door.

Wereldwijd zijn intussen meer dan 4.000 mensen gestorven aan het virus, en zijn er meer dan 113.000 besmette gevallen bekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20