Een woonwijk die volledig ge-3D-print is? Het kan in Californië

In het zuiden van de Amerikaanse staat Californië gaat men een woonwijk bouwen die bouwmaterialen gebruikt die uitsluitend ge-3D-print zijn. Daarmee zou de Amerikaanse ontwikkelaar Palari Group een wel heel duurzame primeur opleveren.

Aannemer en vastgoedontwikkelaar Palari Group wil 15 ge-3D-printe huizen neerzetten op een gebied van twee hectare in Rancho Mirage, een groeiende buurt in de Californische woestijn nabij Coachella Valley en Palm Springs. De huizen zouden na oplevering bij de meest ecovriendelijke woonsten van de Verenigde Staten horen.

Het materiaal dat voor de huisjes met één verdieping wordt gebruikt, zou sterk genoeg zijn om vuur, water en zelfs binnendringende termieten uit de woestijn tegen te houden.

‘Net als Lego’

De modulaire platen die worden gebruikt om de huizen vorm te geven worden geprint door Mighty Buildings in Oakland. Zij sturen de platen op naar de bouwplaats waar ze ‘net als Lego’ in elkaar worden geschoven.

Volgens Basil Starr, de oprichter en CEO van de Palari Group, is het 3D-printen van bouwmateriaal de ultieme duurzame oplossing voor vervuilende bouwprojecten. ‘Bij het gebruik van hout in de bouw is er een aanzienlijke hoeveelheid afval dat wordt gegenereerd. Voor elk huis betreft dat zeker zo’n twee ton aan afval,’ zei Starr in een interview met CNN. ‘Met 3D-printen kunnen we een revolutie binnen het bouwen ontketenen en dat afvaloverschot elimineren,’ klonk het nog.

Het materiaal voor de badkamers en keukens dat niet kon ge-3D-print worden, werd gemaakt van andere duurzame materialen, volgens de Palari Group.

Het prijskaartje

De huizen hebben dus allemaal maar één verdiep. Wel komen ze met twee of drie slaapkamers die ook uitgerust zijn met een zwembad en terras op het dak. Die huizen kosten zo’n 595.000 dollar ofwel ongeveer 500.000 euro.

Dat is niet zo duur als je in beschouwing neemt dat de gemiddelde prijs van een huis in de rest van de staat Californië de laatste jaren rond de 600.000 dollar zweeft. In de buurt van Rancho Mirage is de gemiddelde prijs van een huis zelfs 825.000 dollar.

Er is een kleinere versie van de huisjes beschikbaar voor een slordige 250.000 dollar. Die tellen maar twee slaapkamers en een enkel bad.

Zonne-energie

Voor energievoorziening zullen de huisjes in de woestijn steunen op zonne-energie. De eigenaars zullen ook kunnen opteren om een Tesla Powerwall erbij te nemen. De Palari Group begint te bouwen in september 2021 en wil het project af hebben tegen de lente van 2022. (evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20