Een Schots eiland kopen is goedkoper dan een appartement in Londen aanschaffen

Een veilinghuis in Schotland verkoopt Deer Island in de Schotse Hooglanden voor het zachte prijsje van 80.000 pond ofwel zo’n 93.000 euro. Daarmee koopt u in Londen nog geen klein appartementje.

Na 500 jaar familiebezit te zijn geweest van een Schots geslacht, komt Deer Island op het meer Loch Moidart terecht op een veiling. Het eiland van 4,4 hectare ligt genesteld in een verbluffend en rustgevend gedeelte van de Schotse kust midden in de Hooglanden. Daar kan u nu dus voor zo’n 93.000 euro ook de Schotse landheer gaan uithangen.

Dat zou u een pak minder geld kosten dan een appartement (laat staan een huis) te kopen in de Britse hoofdstad Londen. Daar gaat een flat voor medio 426.000 pond, ofwel zo’n 496.000 euro over de toonbank. Dat is trouwens 12 keer het jaarsalaris van een Britse leerkracht en 13 keer dat van een Londense verpleegster.

Interessante buren

In de buurt van Deer Island valt er heel wat geschiedenis te bezichtigen. Zo is er bijvoorbeeld in de nabije buurt het kasteel van Tioram, een kleine burcht uit de 13e eeuw die ondertussen door de tand des tijds grotendeels herleid is tot een ruïne. 

Het naburige eiland, Eilean Shona, is het eigendom van de Branson-familie. De bekendste telg van die familie, Richard Branson, is de oprichter van de Virgin Group en heeft dit jaar naar schatting een vermogen van wel 5,2 miljard dollar. Dat kan met andere woorden dus interessante buurtfeestjes opleveren.

Verder kun je vanop het eiland regelmatig eekhoorns bezichtigen. Af en toe duiken er zelfs zeehonden en dolfijnen op in de wateren rond het eiland.

Online veiling

Op het eiland bieden kan vanaf vrijdag al. Binnen een week sluit de eerste ronde. De finale veiling zal online plaatsvinden op 26 maart. Stephen McCluskey, de huidige eigenaar van het eiland, gaf wel al aan dat een geïnteresseerde koper plannen had om er zijn jacht te herbergen. Nog een andere koper zou het eiland willen omvormen tot een uitvalsbasis voor kajakkers. 

McCluskey en vastgoedmakelaar Future Property hopen zeker tussen de 150.000 en 200.000 pond te kunnen krijgen voor het kleine stukje natuur. Nog steeds een smak goedkoper dan verkassen naar Londen, dus. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20