Te mooi om waar te zijn: niet iedereen is blij met verkoop Italiaanse 1 euro-huizen

De verlaten Italiaanse dorpen waar u voor 1 euro een huis kunt aanschaffen om een nieuw leven te beginnen, zijn niet voor iedereen goed nieuws. Verschillende Italianen beginnen de problemen van het vastgoed-experiment aan te kaarten.

Er beginnen zich barsten te vertonen in de zogezegde win-winsituatie waarmee verlaten Italiaanse dorpjes maanden geleden mee op de proppen kwamen. Het originele plan: voor een schamele euro kunt u een huisje aankopen in zo’n pittoresk dorpje en de Italiaanse droom leven. Verschillende gehuchten kwamen al met zo’n project naar buiten en ontketenden een vastgoedkoorts bij buitenlandse kandidaat-kopers die weleens dagdromen over Italië.

Toch zijn er dus blijkbaar veel problemen met de plannen. Eerder kwamen kopers er al achter dat de renovatiekosten van de verlaten huizen stevig kunnen oplopen, zelfs met overheidssubsidies om de nieuwkomers aan te moedigen. Maar het kan dus nog erger: verschillende Italianen die de originele eigenaars van de verlaten woonsten blijken, waren niet ingelicht over de verkoop van hun huizen.

Oud familiehuis

Een Italiaanse vrouw vertelde in een interview met CNN dat hun familiehuis in Castropignano, een dorpje in het zuiden van Italië, zonder toestemming is toegevoegd aan de lijst van 1 euro-huizen. Het huis was oorspronkelijk in het bezit van de grootmoeder van de vrouw. Nadat de familie in de jaren ‘50 naar Canada verhuisde, werd het huis in Italië nog maar af en toe bezocht.

Toen de vrouw hoorde dat het dorp haar leegstaande woonsten te koop aanbood, probeerde ze er tevergeefs voor te zorgen dat het familiehuis hier niet bij kwam te staan. Verschillende andere gezinnen zitten in dezelfde situatie, die nog moeilijker gemaakt wordt door het quasi-wereldwijde verbod op reizen door het coronavirus. De lokale overheden beweren wel dat ze telkens een poging hadden gedaan om de originele eigenaars van de huizen terug te vinden.

Openbaar gevaar

De Italiaanse wet zegt ook dat elke grondbezitter in het land zijn gronden moet verzorgen en ervoor moet zorgen dat gebouwen op die grond geen openbaar gevaar vormen. Indien dit niet wordt nageleefd kunnen er boetes worden uitgeschreven en kan de lokale overheid zelfs beslag leggen op de huizen. Volgens het bestuur van de dorpen zijn de huizen zo aftands dat ze afbrokkelen en dus wel degelijk gevaarlijk zijn.

Nicola Scapillati, de burgemeester van Castropignano vindt alvast dat hij volledig recht in zijn schoenen staat met de verkoop van de lege huizen. De man kreeg naar eigen zeggen al duizenden mails van geïnteresseerde kopers.

Er werden volgens hem ook al zeker twintig huizen verkocht in zijn dorpje. En dus zal de huizengekte in Italië wellicht nog wel even verder duren.

Lees ook:

Meer