Wonen in een hotel: de voor- en nadelen

Veel mensen denken nog altijd ten onrechte dat een hotel een eenpersoonskamer is met vrijwel geen bewegingsruimte waarvoor u enorme bedragen moet betalen. Wanneer u echter wat onderzoek zou verrichten en prijzen gaat vergelijken, dan zult u een aanbod van hotels vinden die beschikken over voldoende faciliteiten. Waar moet u nog op letten als u in een hotel wenst te wonen? 

Wonen in een hotel lijkt erg veel op wonen in een appartement, maar dan met minder kosten, bijvoorbeeld voor de inrichting en een heleboel luxevoorzieningen, zoals een aanwezige vaatwasser, wasmachine en wasdroger. U kunt in een hotelkamer dus perfect in luxe wonen. Voor bewoners van een hotel is het doen van de was dus vaak helemaal geen probleem. Voor een schamel bedrag kun u uw kleding immers laten wassen en drogen. Veel mensen maken echter geen gebruik van deze faciliteiten omdat ze een relatief korte periode in het hotel verblijven, maar mensen die in een hotel willen wonen, zullen vrij snel na hun aankomst een beroep op die diensten doen. Wanneer er geen wasvoorzieningen in het hotel zelf aanwezig zijn, kunnen hotelbewoners ook altijd nog uitwijken naar een wasserette in de buurt of hun was met de hand doen.

Waarom in een hotel gaan wonen?

De redenen om in een hotel te gaan wonen, kunnen sterk uiteenlopen, maar veel mensen doen dit omdat ze regelmatig voor hun werk onderweg zijn, of gewoon geen vaste woning (meer) hebben. Soms hebben hotelbewoners geen keuze en zijn ze voor hun werk vrijwel nooit lang op dezelfde plaats en kunnen ze hun volgende bestemming niet eens zelf bepalen. Wanneer u op een bepaalde plaats maar een beperkte tijd verblijft, kan het vaak zelfs erg lastig zijn om een reguliere woonruimte te huren omdat veel huurcontracten worden afgesloten voor de duur van minimaal een jaar. De enige optie die dan overblijft, is het vinden van een hotel waar wel een korte huurtermijn wordt gehanteerd.

Uiteraard moet u wel op zoek gaan naar een hotel dat zo veel mogelijk past bij uw manier van leven, het beschikbare budget en persoonlijke voorkeuren, zoals de aanwezigheid van een keuken, een wasmachine en een deugdelijke internetverbinding. Als u maar een beperkte tijd aan een project werkt, dan heeft het weinig zin om een woonruimte voor een heel jaar te huren. Zodra het project is beëindigd zult u namelijk vastzitten in deze plaats voor de rest van het huurjaar. U zult dan naar nieuwe projecten moeten pendelen, of verlies lijden doordat u een deel van de jaarlijkse huurkosten dubbel betaalt omdat u op een andere locatie ook woonruimte hebt gehuurd.

Voordelen van wonen in een hotel

 • Het grootste voordeel voor veel hotelbewoners is dat ze niet gebonden zijn aan een bepaalde plaats voor een langere tijd. Wanneer ze willen vertrekken, kunnen ze eigenlijk direct uitchecken, het hotel verlaten en moeten ze zich geen zorgen maken over allerhande paperassen of extra kosten. Ideaal dus als u vaak reist voor uw werk. 
 • Zelf het hotel kiezen waar u wilt wonen, in de buurt waar u werkt op dat moment of gewoon omdat het u daar prima bevalt. U kunt bovendien vooraf altijd de aanwezige voorzieningen controleren. Zo weet u meteen of dit de locatie voor u is. 
 • Wonen in een hotel betekent ook vaak dat u de tijd kunt bepalen die u wilt besteden aan uw woon-werkverkeer. U kunt deze reistijd beperken door een hotel in de buurt van uw werkgever te kiezen. Soms kun u zelfs naar uw werkplek lopen en dus extra geld besparen. Het is ook de perfecte manier om te ontkomen aan het fileprobleem. Dit zal uw leven veel aangenamer maken omdat u dan wat extra energie en vrije tijd overhoudt. 
 • Er is een schoonmaakservice aanwezig. Dat is ideaal voor wie een druk leven leidt. 

U zult echter niet verplicht zijn om van alle aanwezige faciliteiten in een hotel gebruik te maken, bijvoorbeeld omdat u:

 • niet veel rommel maakt en/of op wilt ruimen.
 • uw eigen afval weggooit,
 • zelf het beddengoed wast en verschoont,
 • zelf uw maaltijden bereidt,
 • u niet van vreemden in uw kamer houdt, zelfs als u weet dat u hen kunt vertrouwen.
 • Voor de roomservice geldt eigenlijk hetzelfde verhaal: veel mensen hebben vaak een totaal verkeerd beeld hiervan. Ook van de roomservice hoeft u niet per definitie gebruik te maken als u dat niet wilt. De kosten die aan deze service zijn verbonden, zijn daarnaast vaak erg hoog. Voor het geld dat u aan roomservice besteedt, kunt u doorgaans zelf een zeer uitgebreide maaltijd bereiden. Dit is dan ook de meest belangrijke reden waarom veel hotelbewoners een keuken, of op zijn minst een kitchenette, op hun kamer willen hebben. Voor sommigen is zelfs de aanwezigheid van een magnetron en kleine koelkast interessanter dan de geboden roomservice. U kunt dan immers maaltijden opwarmen en bewaren zonder eerst het hotelpersoneel lastig te hoeven vallen.
 • Gratis kranten, koffie, thee en/of ontbijt worden wellicht wel als domme extraatjes beschouwd, maar bij veel hotels worden ze wel standaard aangeboden als u er een kamer huurt. De kosten die u daarmee bespaart, zullen mooi meegenomen zijn.
 • Het hebben van een eigen keuken en badkamer is uitermate handig, maar soms ontbreken er gewoon dingen, zoals borden, kopjes en keukengerei, Dit kan tot (geringe) irritaties leiden, maar doorgaans is dit probleem gemakkelijk op te lossen. Bovendien zijn de meeste hotelkamers uitgerust met vrijwel alles wat u nodig heeft: bestek, messen, een snijplank, theedoeken (die geregeld worden verschoond), verschillende borden, bekers, kopjes, schalen, pannen, een vergiet, een waterkoker, een broodrooster, een magnetron een koffiezetapparaat en ander eet- en kookgerei.
 • De continue aanwezigheid van iemand bij de receptie is geweldig, want als u een probleem heeft of er een pakket voor u afgeleverd zal worden, zal er iemand zijn om u van dienst te zijn. Zelfs als u een maaltijd laat bezorgen, zal de receptionist de bezorger naar uw kamer kunnen sturen.

Nadelen van wonen in een hotel

 • Hotelbewoners hebben geen vast adres en dat kan onder andere een probleem geven als u post wilt ontvangen. De kans bestaat namelijk dat u een bepaalde zending zult missen.
 • Het ontbreken van een vast adres zal weliswaar meer problemen met zich meebrengen, die veel hotelbewoners echter voor lief zullen nemen, zoals het voortdurend uzelf moeten identificeren als u in wilt checken en steeds weer vragenlijsten in moeten vullen zodat het personeel van het hotel weet wie u bent. Veel van dit soort zaken kunt u echter online regelen of naar een postbus op laten sturen. Van tijd tot tijd kunt u dan de verzamelde post naar het hotel door laten sturen.
 • Niet altijd in de buurt zijn bij vrienden en familie. Alleen als uw werkzaamheden bij hen in de buurt plaatsvinden of tijdens vakanties, zult u de banden wat extra aan kunnen halen. U bent echter veel vaker woonachtig in plaatsen ver van uw dierbaren waar u helemaal niemand kent en dat kan eenzaamheid gemakkelijk in de hand werken. Wanneer u dus niet lang alleen, of alleen in het gezelschap van onbekenden, kunt zijn, is dit bestaan niet echt een aanrader. Iemand die een vaste relatie of een gezin heeft, kan dan ook beter niet op deze manier leven omdat er een enorme druk op de relatie kan komen te staan.
 • Het vergeten van persoonlijke spullen in hotelkamers is vaak erg vervelend, zeker als deze dingen een grote (emotionele) waarde vertegenwoordigen. De sleutel om dit te voorkomen, is door uw zaken altijd goed op orde te hebben. Indien dit niet het geval is, kunt u spullen die achter zijn gebleven voor goed kwijt zijn geraakt. Indien u iets hebt verloren, kunt u echter altijd bij de receptie terecht. 
 • U gebruikt niet uw eigen spullen. Voor veel mensen, is dit naast het slapen in een vreemd bed en het gebruiken van een eigen keuken en badkamer, een nadeel. De spullen die u mag gebruiken zijn immers niet altijd wat u ervan had verwacht. Uiteraard kunt u altijd wel een paar kleine persoonlijke spulletjes meenemen, zoals foto’s van familie en vrienden, om de hotelkamer iets meer huiselijk te maken.
 • Er is niet genoeg ruimte beschikbaar. Sommige hotelkamers zijn zelfs ronduit klein te noemen. Dit kan behoorlijk lastig zijn als u met veel spullen, zoals kleding en apparatuur, onderweg bent. U wilt immers niet dat alles in de kamer rondslingert, zeker niet als u er langere tijd verblijft. Veel hotelkamers hebben wel een garderobekast of dressoir, maar daar passen meestal niet al uw kleren en schoenen in als u altijd van plaats tot plaats trekt.
 • De kosten voor de huur van een hotelkamer zijn vaak behoorlijk hoog en dat kan problemen geven als u een langere tijd wilt blijven. Niet iedereen heeft immers een inkomen die deze kosten kan dragen. Gelukkig hoeft u in de regel niet te betalen voor diensten waar u geen gebruik van maakt, zoals het gebruik van een wasmachine, een wasdroger of een eigen parkeerplaats. Om de kosten voor het wonen in een hotel te berekenen kunt u doorgaans uitgaan van de algemene vuistregel: 75 procent zakelijke- en 25 procent privékosten. Op deze manier kunt u immers gemakkelijk beoordelen of het wel rendabel is om in een hotel te wonen, in plaats van bijvoorbeeld een regulier appartement te huren en te gaan pendelen van en naar uw werkplek. Hierbij moet u er echter wel rekening mee houden dat reguliere woonruimte vaak voor een jaar gehuurd dient te worden, en dat u een hotelkamer veel gemakkelijker op kunt zeggen zonder dat u nog huur verschuldigd bent voor een aantal maanden. Het wonen in een hotel is doorgaans wel duurder, maar daar staat wel tegenover dat u veel mobieler en flexibeler bent.
 • Parkeren bij een hotel is geen sinecure omdat dit meestal behoorlijk duur is,. Daarenboven beschikt niet elk hotel over eigen parkeerplaatsen waardoor u dus in de buurt een plekje moet zoeken om uw auto te parkeren. Die parkeerplaatsen zijn doorgaans onbewaakt. Voorts bestaat de kans dat u moet betalen voor de parkeerplaats. 

Conclusie

Niet iedereen is gemaakt om voortdurend te reizen en te verblijven in verschillende hotels. Daarenboven moet u over voldoende kapitaal beschikken om deze levensstijl te kunnen aanhouden. Wonen in een hotel is verder in een heleboel opzichten niet veel anders dan wonen in een appartement; u leaset als het ware een woonruimte en dat is een logische beslissing als u niet weet waar uw volgende werkplek zich zal bevinden en hoe lang u ergens zult moeten verblijven.

Lees ook: 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20