Witte Huis gaat bouw van de muur 24/7 livestreamen

Het Witte Huis gaat ‘wall cams’ installeren in het grensgebied met Mexico om de bouw van de door president Trump beloofde muur te ‘livestreamen’. Dat schrijft de Washington Post. Op die manier wil de regering Trump de publieke steun voor het project aanzwengelen.

Tegen de volgende verkiezingen wil de president honderden kilometers aan bijkomende hekken neerzetten in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Het project heeft de voorbije jaren grote achterstand opgelopen, vooral vanwege legale hindernissen die het onteigenen van lappen grond die eigendom zijn van particulieren bemoeilijken. De president zou volgens dezelfde krant uitermate gefrustreerd zijn door de vertraging die het project oploopt vanwege bureaucratische en politieke obstakels.

Tot nog toe zijn 130 kilometer muur afgewerkt, maar veelal gaat het om de vervanging en hernieuwing van bestaande delen. Nog eens 240 kilometer zijn in opbouw. Trump hoopt tegen november volgend jaar 800 kilometer nieuwe grensbarrières klaar te hebben.

Promises made, promises kept

Trump wil via de camera’s zijn basis ook verzekeren dat hij de belangrijkste belofte uit zijn verkiezingscampagne  wel degelijk waarmaakt. Verder zouden de beelden op dagbasis via Twitter kunnen worden gedeeld met de 66 miljoen volgers van de president. Het ganse project zou ook een eigen website krijgen waarop naast live streams ook alle details over de bouw worden gepubliceerd.

De grens tussen de VS en Mexico is ongeveer 3.200 km lang. Ruim 1.100 km daarvan is van een soort barrière voorzien, als gevolg van de Secure Fence Act, die door het Congres werd goedgekeurd ten tijde van de regering van George W. Bush. 640 km daarvan zijn hekken die vergelijkbaar zijn met de geplande nieuwe muur, alleen zijn die hekken korter. De overige 460 km zijn stalen balken. Die zijn elkaar bevestigd om te voorkomen dat wagens de grens kunnen oversteken. Het vier meter hoge hek voorkomt echter niet dat mensen oversteken. Ook is aan het licht gekomen dat smokkelaars er in waren geslaagd gaten te zagen in nieuwe stukken muur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20