Winkels en restaurantketens vragen dat overheid zorgt voor één maand huurkwijtschelding

Een brede coalitie van retailbedrijven – waaronder Torfs, C&A en Pizza Hut – vraagt in een brief aan de regering meer ondersteuning om de coronacrisis door te komen. Een van de eisen is een kwijtschelding van de huur voor de komende maand.

‘Overheid, laat ons niet in de steek’, klinkt het in een brief ondertekend door 54 handelszaken. Bekende namen als Torfs, C&A, JBC, Pizza Hut, Colmar en Ellis zetten hun naam onder de brief. De krant De Morgen kon hem inkijken. ‘Een groot deel van de Belgische handel heeft opnieuw de deuren moeten sluiten. Achter die gesloten deuren zitten meer dan 100.000 werknemers die momenteel voor een groot deel tijdelijk werkloos zijn. Maar ook enorme stocks voor de eindejaarsfeesten die niet verkocht zullen worden’, staat er.

De bedrijven bezorgen de brief dinsdag aan de premier en zijn vicepremiers. De meest opvallende steunmaatregel die ze vragen is dat ze één maand geen huur moeten betalen. Hoewel ze dat in principe moeten regelen met de privébedrijven die eigenaar zijn van de handelspanden, willen ze dat de overheid erin tussenkomt.

Belastingkorting

Concreet willen ze een systeem zoals in Frankrijk. Daar krijgen verhuurders een belastingkorting als ze minstens één maand huur kwijtschelden aan retailbedrijven. Volgens een berekening van De Morgen komt dat op een investering van 480 miljoen euro voor de huur alleen. Voorts willen ze voor dit jaar geen roerende voorheffing en belastingen op hun handel betalen.

Tijdens de eerste lockdown konden heel wat bedrijven op goodwill van hun verhuurders rekenen, maar de angst is dat dat deze keer niet opnieuw zo zal zijn. Winkelpandenverhuurder Retail Estates zegt in De Morgen dat hij het wel wil bekijken. ‘Bij de eerste lockdown hebben we al bij veel van onze 624 zaken de huur voor een maand of meer kwijtgescholden. Sommige grote ketens hebben al voor 90 procent van hun omzet goedgemaakt. Ik wil voor een aantal sectoren gerust bekijken wat noodzakelijk is, maar niet voor alle zaken’, zegt CEO Jan De Nys.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.