Meer en meer Belgen winkelen in het buitenland: moet je accijnzen betalen op de producten die je over de grens koopt?

Meer en meer Belgen winkelen in het buitenland: moet je accijnzen betalen op de producten die je over de grens koopt?
Winkelen in Auchan – (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP via Getty Images)

Uit een onderzoek van de handelsfederatie Comeos blijkt dat meer en meer Belgen naar het buitenland trekken om hun boodschappen te doen. Veel producten zijn namelijk goedkoper als je ze over de grens koopt. Maar moet je accijnzen betalen op hetgeen je in het buitenland aanschaft?

Waarom is dit belangrijk?

In Frankrijk moet je bijvoorbeeld veel minder geld op tafel leggen voor onder meer flessenwater en frisdrank. Daardoor trekken veel Belgen naar een winkel over de grens tussen België en Frankrijk, zoals Auchan in Ronk, om hun boodschappen te doen.

In het nieuws: Uit gegevens van Comeos blijkt dat het aantal buitenlandse aankopen in het eerste kwartaal van 2023 met 43,44 procent is toegenomen op jaarbasis. Voor de Franse supermarkten is er zelfs sprake van een toename met 69,2 procent.

  • Er werd voor 688 miljoen euro aan boodschappen in het buitenland gedaan. 423 miljoen daarvan alleen al in Frankrijk. Op jaarbasis zou het gaan om 1,6 miljard euro, waarvan de onderzoekers voorspellen dat de groei nog zal versnellen.
  • Opgelet: niet alle producten zijn goedkoper in het buitenland. Het blijft daarom belangrijk om de prijzen te vergelijken als je naar het buitenland trekt om boodschappen te doen.
    • Uit een recente vergelijking van de consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat kruidenierswaren, zoals olijfolie, zonnebloemolie en mayonaise goedkoper zijn in eigen land. Het prijsverschil met Frankrijk is miniem, maar in Nederland betaal je gemiddeld 10 procent meer, in Luxemburg 14 procent meer en in Duitsland 17 procent meer voor die producten.
    • Ook vlees is goedkoper in België. In Frankrijk kost vlees gemiddeld 8 procent meer, in Nederland 23 procent meer en in Luxemburg 26 procent meer. In Duitsland betaal je zelfs 38 procent meer voor vleesproducten.

Wanneer moet je accijnzen betalen?

Details: Nu rijst de vraag: moet je accijnzen betalen op de goederen die je koopt in een buitenlandse winkel?

  • Om te beginnen geldt het verdrag van Schengen binnen de Europese Unie. Dat betekent dat er een vrij verkeer is van goederen en diensten. Op het merendeel van de producten die je bijvoorbeeld in een Franse winkel koopt moet je dan ook geen accijnzen betalen.
  • Opgelet: Die vrijstelling geldt enkel voor goederen die je koopt als particulier. Indien de aangekochte producten bedoeld zijn voor commerciële doeleinden moet je accijnzen betalen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je tientallen kartonnen koopt van hetzelfde product. Ook wanneer je met een bestelwagen de grens oversteekt, loop je het risico dat de douanediensten jou in het vizier nemen.
  • Voorts moet je rekening houden met enkele beperkingen voor alcohol en tabak.
    • Je mag bijvoorbeeld maximaal 800 sigaretten of 1 kilogram tabak meenemen uit het buitenland.
    • Wie gedistilleerde dranken koopt, mag met maximaal 10 liter de grens oversteken. De limiet voor wijn is 90 liter, waarvan maximaal 60 liter voor schuimwijn. Die grens wordt opgetrokken tot 110 liter voor bier.
    • Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, laat in een reactie tegenover Het Nieuwsblad weten dat er soms een uitzondering kan gemaakt worden. “Zoals een vader die even op en af naar Frankrijk rijdt om champagne voor de trouw van zijn zoon”, klinkt het.
  • Wie de bovenstaande regels en limieten niet respecteert, riskeert een boete en moet alsnog de verschuldigde accijnzen betalen. De boetes zijn opgenomen in de strafbepalingen van de wet. 
    • Een voorbeeld: In 2018 moest een vrouw uit La Louvière bijvoorbeeld een boete van in totaal 414 euro (69 euro accijnzen en 345 euro boete) betalen nadat ze flessen water had gekocht in de Franse supermarktketen Auchan. Het ging daarbij over 70 pakken van 6 flessen water. De douanediensten waren toen van oordeel dat de flessen werden aangeschaft voor commerciële doeleinden.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.