Wikileaks-oprichter Julian Assange nadert uitlevering aan de VS

Het Britse Hooggerechtshof heeft beslist dat Julian Assange aan de Verenigde Staten kan uitgeleverd worden. Een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank sprak dit eerst tegen, maar de VS krijgen in hoger beroep toch hun gelijk. Hiermee hangt de bescherming van Assange aan een zijden draadje.

Door de uitspraak in hoger beroep komt een uitlevering aan de Verenigde Staten gevaarlijk dichtbij voor de Wikileaks-oprichter. De VS beschuldigt Assange van spionage en het verspreiden van staatsgeheimen, daarmee zou hij diplomatische banden en verschillende levens in gevaar hebben gebracht. De vrouw van Assange wil echter in beroep gaan.

Zorg voor gezondheid garanderen

Assange zit sinds 2019 vast in een Londense gevangenis. De VS vroeg eerder dit jaar om een uitleveringsbevel aan het Britse gerecht, maar die wees dat aanvankelijk af. De rechtbank maakte zich zorgen om Assanges mentale gezondheid en vreesde dat hij in het geval van een uitlevering zelfmoord zou plegen. De Verenigde Staten gingen tegen deze beslissing in beroep en krijgen nu gelijk.

De VS moet wel garanties geven dat er extra aandacht wordt besteed aan de toestand van Assange, zo mag hij niet in een maximum security gevangenis geplaatst worden. Daarbovenop moet Assange na zijn terechtstelling in de VS overgeplaatst worden naar zijn geboorteland Australië, om daar de rest van zijn gevangenisstraf uit te zitten.

Stella Morris, de vrouw van Assange, met wie hij in de Londense gevangenis trouwde, liet alvast weten opnieuw in beroep te willen gaan tegen de uitspraak: “Hoe kan het eerlijk, juist en mogelijk zijn om Julian uit te leveren aan hetzelfde land dat hem probeerde te vermoorden. We zullen zo snel mogelijk in beroep gaan”, reageert Morris.

Verdenking van spionage

Wikileaks werd in 2006 opgericht door Julian Assange. De website doet voornamelijk aan onderzoeksjournalistiek, waarbij ze via hacking en data-lekken geheime informatie proberen te verkrijgen. In 2010 kreeg Wikileaks internationale belangstelling wegens de publicatie van video’s waarin te zien is hoe Amerikaanse soldaten in Irak achttien burgers doden, waaronder twee journalisten van Reuters.

Sindsdien verdenken de Verenigde Staten Assange van spionage. In 2012 dook Assange onder bij de Ecuadoraanse ambassade in Londen, daar verbleef hij tot de ambassade zijn bescherming stopzette in 2019. Sindsdien zit Assange in de Londense gevangenis.

(kg)

Meer