Wielerwedstrijden Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo afgelast

Na dagen van onduidelijkheid is de kogel – ongeveer – door de kerk. Wielerwedstrijden Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo kunnen de komende weken niet plaatsvinden door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Al is het verhaal gecompliceerder dan dat. De Italiaanse regering heeft een decreet uitgevaardigd waarbij alle sportevenementen enkel achter gesloten deuren mogen plaatsvinden. Maar gezien wielerwedstrijden per definitie openbaar zijn, worden ze dus de facto afgelast.

De lijst van wielerwedstrijden die niet kunnen plaatsvinden.

Lange tijd was het onduidelijk wat er met de koersen in Italië zou gebeuren. Maandag stuurde organisator RCS nog een mail naar alle deelnemende ploegen dat de Italiaanse wedstrijden normaal konden doorgaan. Dinsdag bleek dan dat een wetenschappelijke werkgroep, samengesteld door premier Giuseppe Conte, het beter vond om alle grote evenementen te annuleren. Maar de knoop werd pas woensdagavond doorgehakt.

UCI volgt op de voet

De Internationale Wielerunie (UCI) had even voordien nog gecommuniceerd dat er voorlopig geen koersen uitgesteld werden. ‘De beslissing ligt bij de plaatselijke overheden, afhankelijk van de evolutie van de huidige situatie en mogelijke risicofactoren. De organisatoren hebben zich daarnaar te schikken’, staat te lezen in de mededeling. ‘Als er op een bepaald moment andere maatregelen nodig zijn, zal de Wielerunie daarvoor snel de nodige beslissingen nemen.’

De afgelasting is niet enkel een streep door de rekening van wielerliefhebbers, maar ook van de wielrenners zelf. Veel wielerploegen, die soms al onderweg waren naar Italië, zien de Italiaanse wedstrijden als belangrijke voorbereiding op de andere wielerklassiekers. Deceuninck-Quick.Step-manager Patrick Lefevere wijst nog op een ander probleem: geen koers betekent geen inkomsten. En toch moeten de renners betaald worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20