Wie ‘wint’ de coronacrisis? N-VA scoort slecht maar vertrouwen in de regering duikt

Uit onderzoek blijkt dat de regeringspartijen met hun aanpak van de coronacrisis weinig punten scoren, maar ook N-VA scoort slecht.

  • Wie haalt er ‘winst’ uit deze crisis? Een interessant onderzoek van professor Stefaan Walgraeve (UAntwerpen), samen met De Standaard en VRT, stelde die vraag, op basis van een Kantar TNS-peiling bij 1.857 Vlamingen.
  • Opvallend: hoewel zeker in de begindagen het vertrouwen in de beleidsmakers wel oké zat, op 45 procent op 9 april, zakte het systematisch naar nog slechts 26 procent op 28 april. Onder meer de wankele communicatie rond het bezoek aan de woonzorgcentra en de warrige persconferentie met de slides zit daar voor veel tussen.
  • Op niveau van de partijen geeft men aan dat vooral N-VA zich ‘in de kijker’ heeft gespeeld: 20 procent van de Vlamingen vindt dat. Tweede is Open Vld met 14 procent, en CD&V met 9 procent: niet onlogisch, want dat zijn de beleidspartijen.
  • Maar goed nieuws is dat niet voor Bart De Wever en co. De N-VA maakte op liefst 33 procent van de Vlamingen een ‘negatieve indruk’, waarmee de partij licht ‘onder water’ zit: slechts 30 procent heeft een positieve indruk van hen in de crisis. Helemaal anders zit dat voor PVDA, dat op 73 procent van de mensen een positieve indruk maakte, en slechts op 4 procent een negatieve. Maar nog opvallend: ook sp.a schiet er positief uit, met 72 procent positief, en slechts 2 procent negatief.
  • Eerder belabberd: opnieuw de regeringspartijen Open Vld (33 procent positief, tegenover 26 procent negatief) en CD&V (43 procent positief en 26 procent negatief).
  • Ook bij de ministers dat beeld: CD&V-boegbeelden zoals Wouter Beke (22 procent) en Pieter De Crem (24 procent) scoren niet bepaald op de vraag ‘wie een goede tot heel goede indruk maakte?’. Hoger zitten Ben Wetys (N-VA, 33 procent) en Jan Jambon (N-VA, 29 procent), maar die laatste kreeg een klap: hij zat op 9 april nog op 35 procent en op 28 april was hij dus naar 29 procent gezakt.
  • Helemaal ingestort lijken de premier, Sophie Wilmès (MR) en in mindere mate Maggie De Block (Open Vld), op de vraag of ze een ‘goede tot zeer goede indruk maakten’. Wilmès zat op 9 april op liefst 53 procent. Dat zakte naar 30 procent. De Block peilde op 37 procent en dat zakte naar 27 procent.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20