Wie scoort binnen eigen partij? Deze lijst bepaalt straks de pikorde

Politiek is een ploegsport: je wordt verkozen op een lijst. We weten ondertussen welke teams wonnen, en wie verloor. Maar tegelijk is het een keiharde wereld waarbij de interne pikorde binnen de partij ertoe doet. En om dat intern ‘gewicht’ te meten, kijk je best naar de zogenaamde ‘penetratiegraad’ van politici: wie scoorde en wie niet?

De penetratiegraad wordt berekend door het aantal voorkeurstemmen te delen door het aantal effectief geldige stemmen. Dan krijg je dus hoeveel mensen er binnen het kiesgebied voor die persoon stemden. Op basis daarvan een analyse per partij.

N-VA: De Wever heerst, Francken scoort ook enorm

Sterk: Het is duidelijk, met liefst 21,34 procent haalt Bart De Wever een gigantische score in zijn provincie. Niemand komt ook maar in de buurt van dat resultaat. Zijn lijst voor het Vlaams parlement scoorde in Antwerpen ook iets beter dan die van de Kamer. Opvallend is dat Theo Francken zonder twijfel de nummer twee is: hij scoort in Vlaams-Brabant liefst 17,79 procent. Jan Jambon haalt in Antwerpen ‘maar’ 16,25 procent, nog altijd een monsterscore maar net ietsje minder dan Francken. Ter vergelijking: Ben Weyts haalt in datzelfde Vlaams-Brabant 9,2 procent, ook meer dan een behoorlijke score, maar ver onder Francken. Ook Zuhal Demir scoort goed, met 11,07 procent. Steven Vandeput, ondertussen burgemeester in Hasselt, zit daar met 7,57 procent ferm onder in dezelfde provincie. Geert Bourgeois redt met 8,07 de meubelen, maar een overrompeling is het niet.

Zwak: Mindere lijstrekkers betaalden bij N-VA dat ook cash met hun lijsten. Opvallend was dat Sander Loones met 5,47 procent vrede moest nemen in West-Vlaanderen, maar hij houdt daar wel Jean-Marie Dedecker achter zich, die 5,06 procent haalt. In Oost-Vlaanderen scoort Matthias Diependaele niet ferm, met 3,9 procent, maar Anneleen Van Bossuyt doet met 3,76 procent nog minder. Johan Van Overtveldt haalt als uittredend minister met 2,46 procent een belabberde score.

Opvallend: Liesbeth Homans haalt in Antwerpen 3,56 procent. Op de Kamerlijst gaat Valerie Van Peel naar 3,57 procent, net een tikje meer dus.

Vlaams Belang: Tom Van Grieken is nu wel duidelijk numero uno

Sterk: Voorzitter Van Grieken zelf ‘pakt’, hij haalt 10,57 procent, een ongezien resultaat. Hij stoot meteen ook Filip Dewinter van de troon in stemmen, want die blijft hangen op 8,25 procent. Verder schiet de score van Guy D’Haeseleer eruit: die haalt in Oost-Vlaanderen zelfs de eerste plaats als populairste voor het Vlaams parlement, met 5,76 procent. Ter vergelijking Barbara Pas haalt in die provincie ‘maar’ 4,20 procent, wat haar bijvoorbeeld wel nog boven N-VA’ster Van Bossuyt brengt.

Zwak: Ook Dries Van Langenhove scoort, met 5,69 procent relatief gezien, maar hij kan z’n partij niet naar de hoogtes tillen van de andere provincies, onder meer omdat hij niets wint bij N-VA. Klaas Slootmans, tot voor kort partijwoordvoerder, zit zelfs maar aan 2,64 procent. In West-Vlaanderen zijn het niet de kopstukken die het doen, met 3,53 procent voor Stefaan Sintobin, en zelfs iets meer voor de onbekende Wouter Vermeersch met 3,86 procent.

Opvallend: in Limburg scoort de onbekende Annick Ponthier opvallend wel beter, met 4,95 procent, mogelijks meegezogen door Chris Janssens die in Limburg een 5,43 procent neerzet.

CD&V: Crevits boven alles en iedereen

Sterk: Hilde Crevits zit met kop en schouders boven de rest. Met 16,38 procent haalt ze zelfs de derde hoogste score na De Wever en Francken. In haar provincie maakt ze CD&V ook nog nipt grootste voor het Vlaams parlement. Wouter Beke haalt in Limburg wel nog een 8,46 procent, maar wordt dus wel geklopt door Zuhal Demir. Van een Beke-effect was geen sprake. In Vlaams Brabant redt Koen Geens wel nog een beetje de meubelen, met 6,66 procent scoort hij opvallend hoger dan bijvoorbeeld Maggie De Block (Open Vld). En in Limburg haalt Lode Ceyssens 6,51 procent.

Zwak: de lijst is lang. In West-Vlaanderen haalt Hendrik Bogaert in de slipstream van Crevits geen cijfers: met 6 procent moet hij John Crombez (sp.a) voor zich laten. Maar dat cijfer valt nog mee, in vergelijking met Pieter De Crem, die op 3,62 procent eindigt. Veel recht van spreken geeft dat de Oost-Vlamingen niet meer, want ook van een Schauvliege-effect is geen sprake, Joke eindigt op 4,40 procent. In Vlaams-Brabant scoort Peter Van Rompuy 3,56 procent. Antwerpen is de moeilijkste provincie, Servais Verherstraeten eindigt op 3,15 procent, nieuwkomer Koen Vandenheuvel doet nog een tikje beter met 3,24 procent.

Open Vld: De Croo sterke man

Sterk: Alexander De Croo klokt af op 8,04 procent en is nummer één in Oost-Vlaanderen en meteen ook binnen zijn partij. Hij steekt boven het blauwe peloton uit. Want voorzitter Gwendolyn Rutten klokt af op een tweede plek, met 6,39 procent in Vlaams-Brabant, opvallend beter dan Maggie De Block, die zakt naar 5,92 procent. Een Maggie-effect bestaat niet meer. Verder valt op dat Vincent Van Quickenborne 5 procent haalt in West-Vlaanderen, terwijl kandidaat-voorzitter Bart Tommelein tegen Hilde Crevits meer moest prijsgeven en op 4,41 procent strandt.

Zwak: absoluut pijnpunt is Antwerpen, waar Christian Leysen 1,97 procent haalt. Open Vld betaalt het gedraai met lijsttrekkers cash. Overigens is er niet echt een Somers-effect: de Mechelse burgemeester eindigt op 4,66 procent. Ook in Oost-Vlaanderen is het geëxperimenteer met lijsten merkbaar merkbaar: Carina Van Cauteren haalt in dezelfde provincie als De Croo 3,74 procent. Limburg is geen mirakel: Patrick Dewael eindigt op 4,52 procent, Lydia Peeters klokt af op 4,33 procent.

Sp.a: niet veel volk buiten Crombez en Kitir

Sterk: Voorzitter John Crombez is nummer één in West-Vlaanderen met 6,9 procent, dat kan hem alleen maar deugd doen. Binnen zijn partij is dat ook de hoogste score. De enige die ook nog een beetje mag spreken van naamsbekendheid is Meryame Kitir, die in Limburg 5,73 procent haalt. Els Robyns mag zich een klein beetje bekend wanen in Limburg met 3,91 procent.

Zwak: Een reeks onbekende kopstukken maken dat sp.a niet echt veel lichtpuntjes heeft. Bruno Tobback was jarenlang minister, maar haalt vandaag nog 2,75 procent. Joris Vandenbroucke was fractieleider, maar moet het doen met 1,95 procent. En dan heb je de reeks onbekende kamerleden: Karin Jiroflee haalt in Vlaams-Brabant 1,72 procent, Annick Lambrecht in West-Vlaanderen toch nog 2,79, in de slipstream van Crombez. Antwerpen is pijnlijk, met 2,33 procent voor Yasmine Kherbache en zelfs 2,17 procent voor Caroline Gennez. Onderaan heb je nog Conner Rousseau, die 1,77 procent haalt in Oost-Vlaanderen. Freya Van den Bossche haalt er 1,67 procent.

Groen: Almaci wint het van Calvo

Sterk: de strijd tussen Meyrem Almaci en Kristof Calvo lijkt beslecht. De voorzitter klokt af op 4,48 procent, de beste score van Groen. Calvo eindigt op 3,39 procent in Antwerpen. Verder valt nieuwkomer Jessika Soors op, die in Vlaams-Brabant 2,64 procent haalt, wat veel is voor een groene lijsttrekker. Ook Anne Moerenhout doet het goed, met 2,68 procent.

Zwak: Groen heeft geen traditie van kopstukken. Dus Björn Rzoska (1,63 procent), Wouter De Vriendt (1,81 procent) of Stefaan Van Hecke (1,46 procent) scoren niet meteen hoog. De rest is zelfs niet meer significant.

PVDA: Mertens baas

Sterk: de communistische kiezers houden van leiders. Peter Mertens schiet in Antwerpen naar 4,05 procent, hoger dan bijvoorbeeld Calvo.

Zwak: de rest van de partij haalt het niet bepaald op eigen kracht.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.