Wie betaalt 24 miljoen voor deze zeldzame Rembrandt?

Eén van de laatste werken uit privébezit van de Nederlandse schilder Rembrandt wordt deze maand geveild, zo schrijft The Times. Het prijskaartje wordt geschat op 24,4 miljoen euro.

Abraham en de Engelen, een werk ondertekend door Rembrandt van Rijn uit 1646, wordt deze maand geveild bij Sotheby’s. Experts schatten de waarde van het werk op zo’n 24,4 miljoen, omdat het aantal werken uit privébezit van de schilder die te koop komen steeds zeldzamer wordt.

Het schilderij schetst een tafereel uit het Oude Testament, waarin de profeet bezoekers ontvangt aan wie hij een avondmaal geeft. Het werk toont het specifieke moment waarop één van de vreemdelingen zich openbaart als De Heer, op pad met twee engelen, om aan Abraham te vertellen dat zijn vrouw Sarah een kind zal krijgen. Sarah is zichtbaar op de achtergrond in de deuropening, met een glimlach op het gezicht.

Vier schilderijen versus proviand

De waarde van het werk zit hem volgens kenners in de heldere herkomst van het schilderij, die kan teruggebracht worden tot halfweg de 17e eeuw. De hele historie begint in 1647 met een deal tussen twee koopmannen. Het werk werd samen met drie andere schilderijen van Rembrandt geruild voor de voedselvoorziening op een schip. Daarna kwam het in handen van Jan Six, een vriend van de schilder. Bij de verkoop van diens collectie in 1702 werd het van de hand gedaan voor ’34 gulden en 10 stuivers’, volgens nabestaande en kunstkenner Jan Six XI.

De laatste keer dat het geveild werd, was in het Londen in 1848. Toen ging het van de hand voor 64 pond (71 euro), het equivalent van 8411 euro vandaag, schrijft The Times. In 2005 werd het privé aangekocht door de Amerikaanse verzamelaar Mark Fish en de Canadese zakenman Alfred Bader voor 5 miljoen dollar, volgens The Art Newspaper. Bader overleed in 2018 en Fisch, een vertrouweling van het New York Metropolitan Museum of Art, zou het werk aan Sotheby’s hebben overgedragen. Wie zijn kans wil wagen, kan dat hier doen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20