WHO: ‘Vertrouw niet blindelings op de overheid voor info over het coronavirus’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zet mensen aan om zelf na te denken en hun eigen risico voor het coronavirus in te schatten, in plaats van alleen maar naar de overheid te luisteren.

‘We zullen moeten leren leven met het virus’, zei Mike Ryan, de noodhulpcoördinator van de WHO, woensdag op een persconferentie. ‘Kijk naar je risico en de verspreiding in je omgeving en beslis op basis daarvan over je eigen lot, in plaats van te vertrouwen op overheidsinformatie.’

De uitspraak komt wat ongelukkig, net een dag voor de VS weer een recordaantal besmettingen van 50.000 in één dag konden noteren. ‘Te weinig mensen dragen mondmaskers en houden zich aan social distancing’, klonk het daar. Een uitspraak als deze van een prestigieuze organisatie zal dat gedrag niet ten goede komen.

‘Begrijp het virus en beslis zelf’

Ryan erkent dat overheden wel nuttig kunnen zijn om degelijke informatie over de verspreiding van het virus en de veiligheid van de burgers te geven, ‘maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid om de verspreiding tegen te gaan bij de burger. Dat betekent dus dat ze het virus moeten begrijpen en zelf moeten beslissen welke activiteiten het veiligst zijn.’

Hij maakte vergelijking tussen twee nachtclubs. Eén in Seoel in Zuid-Korea, waar er rigoureus getest wordt, en één in Arizona in de VS, waar minder getest wordt. ‘Nachtclubs zijn een broeihaard voor de verspreiding van virussen, maar dan moeten die virussen ook wel aanwezig zijn. Het is dus essentieel dat je begrijpt hoe jouw individuele gedrag het risico verhoogt of verlaagt. We doen dit dagelijks als we de straat oversteken of als we op het vliegtuig stappen. Dus: als het niet veilig voelt, is het voor jou niet veilig en doe je het niet’, besluit hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20