WHO roept op om zelfs na volledige vaccinatie maskers te blijven dragen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringt aan om binnenshuis maskers te blijven dragen, zelfs voor volledig gevaccineerde mensen. Het doel: voorkomen dat de verontreiniging toeneemt als gevolg van de delta-variant.

Waarom is dit belangrijk?

Veel regio's laten het masker vallen, zelfs tijdens bijeenkomsten binnenshuis. Momenteel is dit echter de enige oplossing, samen met socialeafstand- en barrièremaatregelen, om besmetting te voorkomen.

“Mensen kunnen zich niet veilig voelen alleen omdat ze de twee doses hebben gehad. Zij moeten zichzelf nog steeds beschermen”, zei dr. Mariangela Simao, plaatsvervangend directeur-generaal van de WHO.

Maar het masker is op veel gebieden afgevallen. In België is het buiten in de meeste steden niet meer verplicht. In bars en restaurants mag het alleen worden verwijderd als je aan tafel zit. Maar zoals we tijdens EK-matchen hebben gezien, is deze regel in veel etablissementen in onbruik geraakt.

Delta-variant

De vaccinatie – ten minste één dosis – van 60 procent van de totale Belgische bevolking doet de pandemie bijna vergeten. De WHO vreest echter dat de delta-variant zich zelfs in de kringen van gevaccineerde mensen zal verspreiden. Het dragen van een masker “blijft uiterst belangrijk, zelfs als je gevaccineerd bent, wanneer er transmissie in de gemeenschap plaatsvindt”, zei Simao.

Misschien moeten we het masker nog dragen tot de pandemie op wereldschaal is uitgeroeid. En dat kan nog lang duren, want slechts 10 procent van de wereldbevolking is momenteel gevaccineerd.

(am)

Lees ook:

Meer