Dit mondmasker detecteert Covid-19 in slechts 90 minuten

Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een mondmasker ontworpen dat in een mum van tijd nagaat of je al dan niet besmet bent met het coronavirus. Bovendien kunnen de kleine sensoren in het mondkapje ook andere virussen opsporen.

Waarom is dit belangrijk?

Om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt, wordt er doorgaans een gebruikgemaakt van een PCR-test, waarbij met een wisser een staal wordt genomen in de neus of de keel. Het nadeel is dat de testafname nog naar een labo moet worden gestuurd, waardoor je even moet wachten op het resultaat. De snellere antigeentesten moeten niet naar een labo worden gestuurd, maar zijn minder betrouwbaar. Het nieuwe mondmasker heeft daarentegen sensoren die binnen de 90 minuten weten of je positief bent en zou even betrouwbaar zijn als een PCR-test.

Ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en van de Harvard-universiteit komen voor het eerst op de proppen met een prototype van een mondkapje dat niet alleen voorkomt dat andere mensen besmet raken, maar dat ook de drager laat weten of die al dan niet besmet is met het coronavirus. Dat doet het door de virusdeeltjes in onze adem te detecteren. Meer nog: na een druk op de knop klaren de kleine sensoren in het mondmasker de klus binnen anderhalf uur.

Uit de studie, gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Biotechnology, blijkt dat de nauwkeurigheid van de test vergelijkbaar is met die van de bekende PCR-test. “We hebben in wezen een heel diagnostisch laboratorium teruggebracht tot een kleine sensor die werkt met elk gezichtsmasker”, zegt Peter Nguyen (Harvard University), een van de auteurs. “Het combineert de hoge nauwkeurigheid van PCR-tests met de snelheid en lage kosten van antigeentests.” 

Het prototype laat binnen 90 minuten weten of je positief bent. Foto: Felice Frankel/MIT News Office

Ook voor andere virussen

Naast mondmaskers kunnen de programmeerbare biosensoren volgens Nguyen ook worden geïntegreerd in andere kledingstukken. Op die manier zouden gevaarlijke stoffen, waaronder virussen, bacteriën en giftige chemicaliën, gemakkelijker opgespoord kunnen worden. Co-auteur James Collins (MIT) gelooft dat deze technologie in de eerste plaats nuttig kan zijn voor “eerstehulpverleners, gezondheidszorgpersoneel en militairen”. 

De biosensoren in het mondmasker zijn zo ontworpen dat ze door de drager kunnen worden geactiveerd wanneer hij of zij zelf beslist om de test uit te voeren. Vervolgens worden de resultaten alleen aan de binnenkant van het mondkapje weergegeven om de privacy van de gebruiker te waarborgen. 

Bovendien kunnen de onderzoekers ook gemakkelijk andere sensoren inbrengen om andere ziekteverwekkers, zoals influenza, ebola en het zikavirus, op te sporen. Het team heeft een patent aangevraagd op de technologie en hoopt nu een partnerschap aan te gaan om de sensoren verder te ontwikkelen.

(am)

Meer