WhatsApp sleept Indiase overheid voor de rechter

Het zit er bovenhands op tussen WhatsApp en India. WhatsApp heeft in Delhi een rechtszaak aangespannen tegen de Indiase overheid om een regelgeving die woensdag van kracht wordt tegen te houden. ‘Volgens de nieuwe regels moet de chatapp in bepaalde gevallen de privacyregels van India schenden’, klinkt het bij verschillende bronnen.

Het persagentschap Reuters meldt dat Whatsapp aanklopt bij het Hooggerechtshof van Delhi omdat een van de nieuwe regels in strijd is met de privacyregels in de Indiase grondwet. Volgens die omstreden regel moeten socialemediabedrijven de identiteit van ‘de eerste verstrekker van informatie’ prijsgeven als de Indiase autoriteiten dat vragen.

Identiteit prijsgeven

Hoewel de wet WhatsApp verplicht alleen mensen te ontmaskeren die worden beschuldigd van wangedrag, zegt het bedrijf dat het dan in de praktijk ook de gegevens van de ontvanger moet prijsgeven. ‘De berichten in onze app zijn end-to-end versleuteld’, zegt WhatsApp. ‘Om aan de wet te voldoen, zouden we de versleuteling moeten doorbreken voor zowel ontvangers als ‘opstellers’ van berichten.’

Een regeringsfunctionaris zegt dat WhatsApp een manier kan vinden om de makers van desinformatie op te sporen zonder dat het bedrijf de versleuteling van de berichten moet doorbreken. De mensen met kennis van de zaak weigerden tot nu toe te worden geïdentificeerd vanwege de gevoeligheid van de kwestie. Ook de woordvoerder van WhatsApp geeft momenteel geen informatie prijs.

India vs. techgiganten

Hoe dan ook is de rechtszaak een bewijs dat het momenteel niet klikt tussen de regering van Narendra Modi en de techgiganten, zoals Facebook en Twitter. Een kantoor van Twitter kreeg vorige week zelfs de politie over de vloer omdat de microblogsite een tweet van onder meer de woordvoerder van de hindoenationalistische partij Bharatiya Janata (BPJ) had bestempeld als ‘gemanipuleerde media.’

De regering heeft er bij de techbedrijven ook op aangedrongen niet alleen de onjuiste informatie over de coronapandemie die India teistert te verwijderen, maar ook kritiek op de reactie van de regering op de crisis.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20