Duitse regulator verbiedt Facebook om data van WhatsApp te gebruiken

De Duitse regulator HmbBfDI (Der Hamburgische Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit) heeft Facebook opgedragen te stoppen met het verwerken van gegevens van Duitse burgers die WhatsApp gebruiken. Dat verbod is een reactie op de vernieuwde gebruiks- en privacyvoorwaarden van WhatsApp.

De in Hamburg gevestigde regulator heeft dinsdag laten weten dat hij een bevel heeft uitgevaardigd dat Facebook verhindert persoonsgegevens van WhatsApp te verwerken. Volgens CNBC bekijkt Facebook momenteel hoe het daarop gaat reageren.

Aangepaste gebruiks- en privacyvoorwaarden

Dat HmbBfDI net nu met zo’n verbod over de brug komt is geen toeval. Facebook is al een tijdje op zoek naar een manier om meer munt te slaan uit WhatsApp. Daarom heeft de socialemediagigant beslist om de gebruiks- en privacyvoorwaarden te wijzigen. Wie akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden geeft de techgigant de toestemming om zijn gegevens te delen met andere bedrijven van Facebook.

Gebruikers hebben tot en met 15 mei om akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden. Wie dat weigert, zal niet langer optimaal gebruik kunnen maken van de chatapp. ‘WhatsApp zal minder goed werken totdat u de updates accepteert’, staat er te lezen op de site van WhatsApp. Gebruikers die niet wensen in te gaan op de nieuwe voorwaarden zullen bijvoorbeeld niet langer toegang hebben tot de lijst met chats. ‘Maar u kunt nog wel inkomende telefoon- en video-oproepen beantwoorden’, aldus WhatsApp.

Vrijheden beschermen

‘Wat Facebook doet is niet illegaal’, laat Johannes Caspar, hoofd van de Duitse regulator, weten in een persmededeling. Hij heeft wel een noodbevel van drie maanden uitgevaardigd dat voorkomt dat Facebook doorgaat met de verwerking van WhatsApp-gegevens in Duitsland.

‘Het bevel is bedoeld om de rechten en vrijheden te beschermen van de vele miljoenen gebruikers in heel Duitsland die akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden’, klinkt het. ‘Het is belangrijk om nadelen en schade in verband met een dergelijke black box-procedure te voorkomen.’ Hij heeft het daarbij onder meer over het schandaal met Cambridge Analytica en de recente hack waarbij de gegevens van meer dan 500 miljoen Facebookgebruikers zijn gelekt.

‘Het bevel dat nu is uitgevaardigd heeft betrekking op de verdere verwerking van de gebruiksgegevens door WhatsApp’, aldus Caspar. ‘De wereldwijde kritiek op de nieuwe gebruiksvoorwaarden zou aanleiding moeten geven tot een fundamentele herziening van het toestemmingsmechanisme. Zonder het vertrouwen van de gebruikers kan geen enkel op data gebaseerd businessmodel op lange termijn succesvol zijn.’

Caspar roept de andere Europese regulatoren op om het voorbeeld van Duitsland te volgen. Hij hoopt op die manier het verbod te laten gelden in de 27 lidstaten van de Europese Unie.

(lb)

Lees ook:

Meer