WhatsApp moet betalingen in Brazilië na een week al pauzeren

WhatsApp Pay, dat net enkele dagen uitgerold was in Brazilië, wordt er door de overheid snel weer op pauze gezet.

Brazilië is de tweede grootste markt voor WhatsApp, net na India. Het WhatsApp Pay-project is dan ook erg belangrijke voor moederbedrijf Facebook.

De centrale bank van Brazilië zegt dat het de beslissing heeft genomen om geen competitievervalsing in die sector in de hand te werken. Volgens de centrale bank heeft het instituut de kans nog niet gehad om te zien hoe WhatsApp Pay precies werkt.

Boete voor WhatsApp

Banken in het land hebben aan Mastercard en Visa, partners van WhatsApp Pay in Brazilië, gevraagd om de betalingen op pauze te zetten. Als ze dat niet doen, kunnen de banken boetes en administratieve sancties krijgen.

Een woordvoerder van WhatsApp zegt aan gespecialiseerde website TechCrunch dat de service een ‘open model’ heeft en het bedrijf ‘communiceert met lokale partners en de centrale bank om dat mogelijk te maken.’

‘Daarbij steunen we het digitale betalingen-PIX-project van de centrale bank en willen we ons engageren om onze systemen met PIX te integreren wanneer PIX beschikbaar wordt.’

PIX

PIX is het eigen betalingssysteem van de Braziliaanse centrale bank. Dat werkt samen met meer dan 1.000 partners uit de industrie. Het project staat gepland voor november dit jaar.

De pauze voor WhatsApp Pay is wel een flinke domper op de vreugde bij Facebook. Het is namelijk de eerste keer dat het project over een volledig land kon gelanceerd worden. In India is dat, twee jaar na het lokale startschot, nog steeds niet gelukt.

Met de dienst kan u geld naar elkaar verzenden, privé en zakelijk. Kleine zaakjes en straatverkopers kunnen zo ook eenvoudig online betalingen faciliteren.

‘De meer dan 10 miljoen kleine en grote zaken zijn de hartslag van de Braziliaanse gemeenschappen. Het is tweede natuur geworden om een zap naar een bedrijf te sturen om vragen te stellen. Nu zal u, naast het zien van een catalogus, ook producten kunnen bestellen en betalen’, zegt het bedrijf in een blog van vorige week.

Het is niet duidelijk of de dienst al volledig stilligt of WhatsApp de vraag van de centrale bank nog moet uitvoeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20