WhatsApp rolt digitale betaling uit in heel Brazilië

Facebook heeft een betalingssysteem over WhatsApp uitgerold in Brazilië. Daarmee kunnen gebruikers geld sturen naar mensen of bedrijven in een chatbericht. De betaling hangt aan het berichtje, zoals een foto of video.

WhatsApp heeft het betalingssysteem getest in India in 2018. De uitrol in Brazilië is de eerste die in een volledig land toegepast word. U zal er rechtstreeks aan een bedrijf of in een winkel mee kunnen betalen.

120 miljoen gebruikers

WhatsApp heeft in Brazilië 120 miljoen individuele gebruikers. Het is de grootste markt voor de geëncrypteerde chatapp, na India.

‘WhatsApp wordt hier enorm vaak gebruikt. Zowel door mensen als door kleine bedrijfjes’, zegt Matt Idema, topman bij WhatsApp, aan Reuters.

‘We denken dat we digitale betalingen kunnen vooruitduwen, de digitale economie kunnen helpen doen groeien door digitale systemen ook inclusief te maken voor kleine bedrijfjes’, klinkt het.

Veel kleinere winkels en bedrijven in Brazilië gebruiken WhatsApp al als marketingtool en om vragen te beantwoorden of om een catalogus door te sturen. Facebook-CEO Mark Zuckerberg zei in April al dat het bedrijf, waar WhatsApp onder valt, al dat er meer tools voor bedrijven zouden komen in de app.

Coronacrisis

Volgens Idema zal de nieuwe toepassing ook bedrijven vooruit helpen die door de coronacrisis klanten zien wegtrekken.

‘We kunnen de normale interactie met onze klanten en elkaar niet hebben die er normaal wel is. Als je van iemand geld wil lenen of als je iets wil kopen van een lokale business.’

Het betalingssysteem zal Facebook Pay gebruiken en gratis zijn voor individuele gebruikers. Bedrijven zullen een klein bedrag moeten betalen om geld te ontvangen.

Initieel zal het systeem betalingen ontvangen van kredietkaarten en debetkaarten van Banco do Brasil, Nubank en Sicredi. Uiteraard zullen daar nog ettelijke partners bijkomen, aangezien het wel degelijk de bedoeling is om het systeem ook naar andere landen te brengen. Welke landen dat zijn en wanneer dat er zal komen, is nog niet duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20