Whatsapp en Messenger moeten verplicht data bijhouden

Chat-apps zoals Whatsapp en Messenger moeten verplicht data bijhouden. Dat beslist de regering. De inhoud van de berichten blijft wel privé.

Waarom is dit belangrijk?

Informatie wordt steeds kostbaarder. Het is daarom belangrijk om data goed te reguleren zodat datalekken in de toekomst ingeperkt kunnen worden, maar ook het gerecht zijn taak nog kan vervullen.

De regering gaat chat-apps zoals Whatsapp, Telegram of Facebook Messenger verplichten om metadata bij te houden. Dat is informatie die het telecomverkeer van een gebruiker bijhoudt. De inhoud blijft privé, maar wie wie wanneer en waar contacteert wordt vanaf nu bijgehouden, schrijft De Standaard.

Metadata is een belangrijk hulpmiddel in de rechtbank. De informatie staat reconstructies toe. Zo is de locatie van verdachten en slachtoffers beter na te gaan. Ook kan het gerecht op die manier zien met wie ze het laatst contact hadden. 

Vandaag zijn de berichten van chat-apps versleuteld om de vertrouwelijkheid van de communicatie te garanderen. Het nieuwe wetsontwerp voegt daaraan toe dat die versleuteling een gerechtelijk onderzoek niet mag verhinderen.

Europees Hof van Justitie

De wet is een reactie op de vernietiging van de dataretentiewet door het ­Europees Hof van Justitie. Het ontwerp is al een eerste keer goedgekeurd door de federale ­regering. Er wordt nog een reeks adviezen verwacht, waarna het wetsontwerp opnieuw bij de regering komt en daarna naar het parlement gaat. De regering plant dat de wet er in het najaar definitief komt.

(mah)

Lees ook: WhatsApp krijgt een nieuw e-commerceplatform

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20