Wetenschappers van het universitair ziekenhuis van Amsterdam hebben ontdekt dat moedermelk van vrouwen die besmet zijn geweest met het coronavirus antistoffen bevat. In het labo zijn die stoffen alvast krachtig genoeg om het virus te neutraliseren. Nu wordt onderzocht of op die manier een medicijn kan worden gemaakt, de onderzoekers zijn alvast hoopvol.
In april vroegen de wetenschappers aan dertig vrouwen, van wie vaststond dat ze besmet waren geweest, om moedermelk af te staan. Zelfs 13 weken na de symptomen werden er nog antistoffen in de moedermelk gevonden. Bovendien waren deze antistoffen nog aanwezig na het pasteuriseren, of verwarmen, van de vloeistof. Dat was cruciaal, want moedermelk is pas bruikbaar voor andere personen na pasteurisatie.
Virus tegenhouden
Nu wordt onderzocht of het mogelijk is om mensen te beschermen tegen het virus, door de slijmvliezen in contact te brengen met die moedermelk. Het virus komt namelijk binnen via de keel en de neus, en gaat vandaar langzaam via de cellen naar de longen waar het de patiënt ziek maakt.
De wetenschappers van het MCU Amsterdam willen voorkomen dat het virus via de cellen in de longen geraakt, door het tegen te houden in de slijmvliezen.
Onderzoeker Britt Van Keulen gaf uitleg in het Nederlandse praatprogramma Jinek. ‘Je wil dat de antistoffen zo lang mogelijk in contact zijn met de slijmvliezen om echt dat beschermingslaagje te creëren’, zei Van Keulen. ‘Als je het drinkt, is het snel weg. Ons idee is om het in de vorm van ijsblokjes te geven, dat het dus wat langer duurt, dat er langer contact is met de slijmvliezen om dat laagje te creëren.’
Vooral voor kwetsbare groepen
We weten dat antistoffen in een laboratorium het virus kunnen neutraliseren. Om te weten of het ook werkt bij mensen wil het onderzoeksteam nu duizend vrouwen zoeken die elk 100 milliliter moedermelk willen doneren.
Dan willen ze onderzoeken of ze met de ijsblokjes een uitbraak in bijvoorbeeld een woonzorgcentrum kunnen stoppen. Als de methode blijkt te werken zal ze vooral aangewend worden om kwetsbare groepen te beschermen. De volledige bevolking vrijwaren met moedermelk zal niet mogelijk zijn, omdat de voorraad te beperkt is.