Wetenschap biedt mogelijk hoop voor wijnen met rookaroma’s

Wetenschap biedt mogelijk hoop voor wijnen met rookaroma’s
De rook van bosbranden kan aan wijngaarden grote schade toebrengen. – Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

De opwarming van de aarde levert in veel regio’s ook hogere risico’s op bosbranden op. Het vuur kan niet alleen grote oppervlaktes natuur vernielen, maar de zware rookontwikkeling kan tevens belangrijke schade aanrichten. Dat geldt zeker en vast voor wijngaarden die in de buurt van de branden zijn gelegen. De rook dreigt aan de wijn onder meer een ongewenste smaak te bezorgen. Wetenschappers aan de Oregon State University en Washington State University zeggen echter een ontdekking te hebben gedaan die deze rookgeur mogelijk kan helpen verdrijven.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer wijngaarden zich in de buurt van bosbranden bevinden, kan de rook op de druiven neerslaan. De rook verandert de chemische karakteristieken van de druiven. Dit effect heeft bij de wijnmakers de jongste jaren tot een toenemende bezorgdheid geleid. Door de klimaatverandering is er immers een groter risico op bosbranden. 

Aanzienlijke schade: Bosbranden kunnen aan de wereldwijde wijnproductie bijzonder zware schade toebrengen.

  • Onder meer de westkust van de Verenigde Staten, waar drie van de vier grootste wijnproducerende staten van het land – Californië, Oregon en Washington – zijn gesitueerd, is voor bosbranden bijzonder gevoelig.
  • De voorbije zomer werd ook de wijnregio van Bordeaux in Frankrijk zwaar door bosbranden getroffen.
    • “De kans is groot dat de wijngaarden in de regio rookaanslag hebben opgelopen”, benadrukken specialisten.
    • “Wijnen uit die regio – zoals de cabernet sauvignon en de cabernet franc – hebben grotere trossen met kleinere bessen, wat op zijn beurt een groter totaal oppervlak creëert. Hierdoor zijn de wijngaarden waarschijnlijk nog gevoeliger voor het optreden van rookgeur.”
  • De resultaten van de studie zijn volgens onderzoeksleider Elizabeth Tomasino, professor oenologie aan de Oregon State University, belangrijke bevindingen voor wijnmakers die de ongewenste smaak van rookgeur proberen te bestrijden.
    • Tomasino zegt tevens van mening te zijn dat de opsporing van de verbinding voor wijnmakers een essentieel instrument kan zijn dat hen kan helpen beslissingen te nemen over de productie van gewassen die aan rookgeur zijn blootgesteld.

Duidelijke chemische indicator: Het onderzoek toonde aan dat zwavelhoudende verbindingen – bekend als thiofenolen – voor de rookgeur in wijnen een nieuwe en duidelijke chemische indicator vormen.

  • “In wijnen of andere alcoholische dranken worden thiofenolen in normale omstandigheden niet aangetroffen, maar wel in vlees en vis”, verduidelijkt Tomasino.
    • “In het verleden werd de rookgeur toegeschreven aan een klasse verbindingen die bekendstaan als vluchtige fenolen. Maar deze stoffen bieden geen accurate voorspelling van de aanwezigheid van rook. Vluchtige fenolen zullen immers niet altijd de ongewenste smaak produceren.”
  • “Tot op heden bleken de aanwezigheid van concentraties vluchtige fenolen en veelvuldig proeven van mogelijk aangetaste wijnen echter de enige manier die wijnmakers konden gebruiken om het niveau van rook in hun wijnen te voorspellen”, zegt Tomasino nog.
    • Tomasino werpt echter op dat de ontdekking van thiofenolen een nieuwe chemische indicator voor de rookgeur vormen.
    • Hierdoor wordt het volgens haar wellicht mogelijk een betrouwbare manier te ontwikkelen om de rookneerslag te identificeren en middelen te vinden om de ongewenste smaak tijdens het productieproces van de wijnen te elimineren.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.