De opwarming van de aarde levert in veel regio’s ook hogere risico’s op bosbranden op. Het vuur kan niet alleen grote oppervlaktes natuur vernielen, maar de zware rookontwikkeling kan tevens belangrijke schade aanrichten. Dat geldt zeker en vast voor wijngaarden die in de buurt van de branden zijn gelegen. De rook dreigt aan de wijn onder meer een ongewenste smaak te bezorgen. Wetenschappers aan de Oregon State University en Washington State University zeggen echter een ontdekking te hebben gedaan die deze rookgeur mogelijk kan helpen verdrijven.
Wetenschap biedt mogelijk hoop voor wijnen met rookaroma’s
Waarom is dit belangrijk?
Wanneer wijngaarden zich in de buurt van bosbranden bevinden, kan de rook op de druiven neerslaan. De rook verandert de chemische karakteristieken van de druiven. Dit effect heeft bij de wijnmakers de jongste jaren tot een toenemende bezorgdheid geleid. Door de klimaatverandering is er immers een groter risico op bosbranden.Aanzienlijke schade: Bosbranden kunnen aan de wereldwijde wijnproductie bijzonder zware schade toebrengen.
- Onder meer de westkust van de Verenigde Staten, waar drie van de vier grootste wijnproducerende staten van het land - Californië, Oregon en Washington - zijn gesitueerd, is voor bosbranden bijzonder gevoelig.
- De voorbije zomer werd ook de wijnregio van Bordeaux in Frankrijk zwaar door bosbranden getroffen.
- “De kans is groot dat de wijngaarden in de regio rookaanslag hebben
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.