Westerse landen creëren alliantie voor duurzame handel cruciale grondstoffen

De Verenigde Staten hebben samen met een aantal bondgenoten de lancering van een alliantie aangekondigd voor een duurzame handel in cruciale grondstoffen. Het samenwerkingsverband wil zich engageren om deze producten alleen nog te kopen in landen die bij de productie van de materialen aan strenge milieunormen en arbeidsvoorwaarden voldoen.

Waarom is dit belangrijk?

Op de conferentie Cop15 in Montreal werd de geboorte van de Sustainable Critical Minerals Alliance aangekondigd. Het samenwerkingsverband vertegenwoordigt de Verenigde Staten, Canada, Australië, Frankrijk, Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Deze strategie zou de handel met China, wereldwijd marktleider in de productie van deze materialen, kunnen beperken.

Duurzame normen staan centraal: Jonathan Wilkinson, Canadees minister van Natuurlijke Hulpbronnen, stelde dat de alliantie onder meer voor de handel in producten zoals lithium, kobalt en nikkel de nieuwe duurzame normen zal hanteren.

  • “Tenzij China en Rusland bereid zijn maatregelen te nemen en kunnen aantonen dezelfde duurzame normen te hanteren, zal de alliantie zich bij de aankoop van cruciale grondstoffen zoveel mogelijk tot alternatieve bronnen wenden”, verduidelijkte hij.
  • Wilkinson erkende wel dat de handel met China, dat de wereldwijde markt van grondstoffen voor de batterijen van elektrische voertuigen domineert, niet helemaal zal kunnen worden uitgesloten. Er zouden dan immers nog onvoldoende voorraden beschikbaar blijven om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen.

Argwaan tegenover Chinese verklaringen: Westerse landen doen al langer inspanningen voor strategisch belangrijke grondstoffen niet langer afhankelijk te zijn van autoritaire regimes.

  • Canada onthulde recent nog een nieuwe strategie om de productie en verwerking van kritieke mineralen op te voeren.
  • In juni hebben de Verenigde Staten met een aantal bondgenoten een partnerschap opgezet om de aanvoer van deze producten te kunnen garanderen.
  • China heeft weliswaar gezegd initiatieven te hebben ondernomen om de vervuiling in zijn mijnbouwsector terug te dringen, maar die verklaringen worden met de nodige argwaan onthaald.
  • Wilkinson stelde dat China alle kansen krijgt om tot de alliantie toe te treden. Maar dan moet het Aziatische land op het gebied van milieunormen en arbeidsvoorwaarden wel aan de gestelde eisen voldoen.

Principes moeten kunnen worden afgedwongen: De mijnbouw en een aantal aanverwante activiteiten krijgen op de Cop15 bijzondere aandacht. Deze sectoren hebben immers een grote impact op het leefmilieu.

  • De milieugroep Greenpeace reageerde al positief op de oprichting van de alliantie, die bij de ontginning van grondstoffen meer respect voor het leefmilieu, de arbeidsvoorwaarden en de rechten van inheemse gemeenschappen wil tonen.
  • Wel vroeg Keith Stewart, energiestrateeg van Greenpeace Canada, op welke manier de afspraken zouden kunnen worden gehandhaafd. Belangrijk is volgens hem dat de engagementen van de alliantie kunnen worden afgedwongen.
  • Op dit ogenblik lijken de afspraken volgens de energiestrateeg van Greenpeace Canada vooral op een memorandum.

(fjc)

Meer