West-Australië kampt met levensbedreigend probleem: een bosbrand tijdens de lockdown

De Australische staat heeft deze week een moeilijke opgave gekregen: het hoofd bieden aan hevige bosbranden en ondertussen de lockdown in stand houden. Al 71 huizen werden verwoest.

Een gigantische bosbrand houdt lelijk huis rond de noordelijke grenzen van de Australische stad Perth. Duizenden bewoners van de regio werden uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd nadat 71 huizen verloren gingen aan het vuur.

De brandhaard strekt zicht op dit moment maar liefst 80 kilometer lang uit over een oppervlakte van 7.000 hectare. Het vuur woedt al sinds maandag en begon gevaarlijk uit te deinen sinds gisterenavond. De brandweer heeft nog meer moeite met de ontruiming van het gebied dan normaal. Deze keer moet er namelijk rekening gehouden worden met lokale lockdownmaatregelen.

Lockdown na besmetting in hotel

Sinds zondag zijn de 2 miljoen inwoners van Perth in een lockdown gegaan. De aanleiding was de besmetting van een bewakingsagent in een hotel waar bezoekers hun quarantaine moesten uitzitten. Alle zuidwestelijke regio’s van de staat West-Australië gingen daarom samen met de hoofdplaats Perth in een lockdown van vijf dagen.

De verspreiding van de bosbrand. Bron: De brandweer van West-Australië.

Alle 66 mensen die in nauw contact waren gekomen met de bewakingsagent werden inmiddels getest. Zondag waren er al 13 van die testen negatief teruggekomen. Australië deed het tot nu toe redelijk goed met de beperking van binnenlandse besmettingen. Het land telt op dit moment minder dan 29.000 besmettingen met 909 sterfgevallen.

Evacuatie is topprioriteit

De brandweer van West-Australië zal de evacuatie van burgers een hogere prioriteit geven dan de regels van de lockdown, liet woordvoerder Darren Klemm weten.

‘Het belangrijkste op dit moment is het redden van levens. Als je in quarantaine zit en je moet evacueren, doe dat dan gewoon’, zei Klemm in een persbericht. Of de evacuaties en acties tegen de bosbrand een duidelijk effect zullen hebben op de coronacijfers van het land moet nog blijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20