2 miljoen Australiërs in lockdown na coronabesmetting in hotel

Zo’n 2 miljoen Australiërs zijn hun eerste dag in quarantaine gestart nadat een bewakingsagent van een hotel in Perth, de hoofdstad van de Australische deelstaat West-Australië, besmet is geraakt met het coronavirus.

De Australische autoriteiten hebben de inwoners van Perth verplicht om vijf dagen in quarantaine te gaan. Alleen essentiële of hoogdringende verplaatsingen zijn toegelaten.

Het hotel waar de besmetting plaatsvond, wordt gebruikt om reizigers die het land binnenkomen tijdelijk in quarantaine te plaatsen.

66 nauwe contacten

De regering van de deelstaat heeft 66 mensen gevonden die recent in nauw contact zijn gekomen met de bewakingsagent. Tot nu zijn er nog geen besmettingen vastgesteld bij diegene die getest zijn.

‘In totaal hebben nu 13 naaste contacten een negatieve testuitslag gekregen en daarvan zijn 11 hoogrisicocontacten als extra voorzorgsmaatregel in hotelquarantaine geplaatst’, liet Mark McGowan, de premier van West-Australië, weten tijdens een persconferentie. Hij verwacht dat alle overige nauwe contacten maandag zullen getest worden.

Voorts benadrukte McGowan dat zo’n ingreep noodzakelijk is. ‘Onze manier om een uitbraak te voorkomen, is meteen de grote middelen inzetten’, zei hij. ‘We zien in andere landen wat er gebeurt als je dat niet doet.’

Pandemie onder controle

Tot nu heeft Australië de coronapandemie behoorlijk goed onder controle kunnen houden. Sinds het begin van de pandemie zijn er maar 29.000 besmettingen vastgesteld, en zijn er 909 doden geteld, op een bevolking van 25 miljoen.

De Australische regering verwacht begin deze maand te kunnen starten met de vaccinatie van de bevolking. Scott Morrison, de premier van Australië, liet al weten dat de vaccinatiecampagne zo’n 6,3 miljard Australische dollar (of 4 miljoen euro) zal kosten. 4,4 miljard dollar wordt gebruikt om de vaccins te bekostigen. De overige 1,9 miljard dollar vloeit naar de uitrol van de dosissen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20