Werkt Rusland aan een vliegdekschipkiller?

In de zoektocht naar steeds moderner, groter, zwaarder en beter oorlogsmateriaal lijkt Rusland een nieuwe stap te zetten. Het zou werken aan de ontwikkeling van de Zmeevik, een ballistische antischeepsraket. Een bron dicht bij het project noemt de raket “een vliegdekschipkiller“, maar wat weten we er nu al over?

Het was het Russische persagentschap TASS, dat aan de leiband van het Kremlin loopt, dat de eerste berichtgeving over de Zmeevik de wereld in gooide. “De Zmeevik zit al lang in de pijplijn, en wordt ontwikkeld om grote doelwitten aan het wateroppervlak te raken; vooral vliegdekschepen”, vertelt een bron aan het persagentschap.

Chinese leger

Een andere bron die meewerkt aan het project deelt mee dat de raket lijkt op de Chinese Dong Feng-21 en DF-26; twee relatief nieuwe ballistische raketten van het Chinese leger. De Zmeevik heeft een bereik tot 4.000 kilometer. Ook worden parallellen getrokken met de Russische 3M22 Zirkon-raket. De Zirkon is, in tegenstelling tot de jongste telg van de Russische raketfamilie, een hypersonische raket: ze vliegt veel minder ver (‘slechts’ 1.500 kilometer), maar kan wel tegen snelheden van Mach 5, vijf keer de snelheid van het geluid, door de lucht zoeven.

Afgezien van de “operation range” van de Zmeevik is weinig bekend over de raket. Als de vergelijking met de Chinese raketten verder wordt doorgetrokken, kunnen sommige zaken wel worden afgeleid. Verwacht wordt dus dat de Zmeevik tussen beide raketten in zit qua grootte en gewicht. Al valt dat natuurlijk nog af te wachten.

  • De DF-21, voor het eerst in gebruik genomen in 1991, meet 10,7 meter en weegt zo’n 14.700 kilogram.
  • De Dong Feng-26 is veel moderner en werd pas in 2016 in dienst genomen. Hierdoor is ook minder bekend over de raket, maar wel wordt geschat dat ze 14 meter hoog is en 20.000 kilogram weegt.

Hoe gevaarlijk is de raket?

De ontwikkeling van een nieuwe antischeepsraket, die bovendien nog eens kan ingezet worden vanop duizenden kilometers afstand, zal het Westen zorgen baren. Vooral in de VS, waar men nog geen oplossing heeft gevonden om vliegdekschepen te beschermen tegen de Zircon-raketten, zijn kenners uit de oorlogsindustrie mogelijk al lichtjes aan het stressen.

Toch werken zowel de Verenigde Staten als Europa aan raketschilden. In de VS is defensiebedrijf Raytheon bezig met de ontwikkeling van de Glide Phase Interceptor, bedoeld om hypersonische raketten uit te schakelen voor deze hun doel raken. De Europese Commissie heeft ondertussen wapenfabrikant MBDA een mandaat gegeven om een soortgelijk concept, het TWISTER project, uit te werken.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.