Lancering van “vliegdekschip-killer” maakt Chinese kruiser een van de krachtigste oorlogsbodems ter wereld

Woensdag verspreidde de Chinese marine een video waarin een raket werd gelanceerd vanuit een oorlogsschip. Op zich niets nieuws, tot het schip en de raket onder de loep worden genomen.

Het gelanceerde projectiel zou namelijk een YJ-21, of Eagle Strike 21, zijn, een gloednieuwe hypersonische raket van het Chinese leger. Over de raket is nog zeer weinig geweten, buiten de videobeelden werd ook geen extra informatie over de test meegedeeld.

Vliegdekschip-killer

H I Sutton, een analist van oorlogsschepen, lichtte op zijn blog een tipje van de sluier op: “De raket lijkt op een CM-401-ballistische raket, maar heeft een grotere boostertrap.” Over de reikwijdte en kracht van de raket is voorlopig niets bekend, maar het projectiel baart de westerse mogendheden, zoals de Verenigde Staten, wel zorgen.

Hypersonische ballistische raketten worden ook wel “vliegdekschip-killers” genoemd, door hun uitzonderlijke kracht. De raketten zijn eigenlijk als het ware een lanceerplatform voor kleinere raketten, die al dan niet een nucleaire lading kunnen bevatten. Door dergelijke raketten aan boord van een kruiser te plaatsen, breidt China zo meteen de reikwijdte van zijn rakettenmacht een pak uit. Maar ook het schip zelf wint stevig aan belang door de raket.

De raket werd gelanceerd vanop een Type 055-destroyer, in westerse militaire kringen bekend als een kruiser uit de Renhai-klasse. Die klasse is te vergelijken met de Amerikaanse Ticonderoga-kruisers, en behoren tot de grootste oorlogsschepen ter wereld. De Renhai’s zijn ook tot de tanden bewapend.

Zo beschikken de Renhai-kruisers over:

  • Een 130mm-kanon
  • Een 11-loopsgeweer dat ook terug te vinden op de Chinese vliegdekschepen
  • Een luchtafweerbatterij met 24 lanceerbuizen
  • Een verticaal lanceersysteem met 112 cellen
  • Twee sets torpedobuizen

Top Gun

Met deze bewapening, in combinatie met een design waardoor het schip minder snel terug te vinden is op radarsystemen, is het schip een van de machtigste oorlogsbodems waarover het Chinese leger nu kan beschikken. Daarmee, in combinatie met een ultrakrachtige raket, de YJ-21, kan China het Westen echt pijn doen, als het tot een oorlog komt.

De strijd om de ballistische raketten, die aan de rand van de atmosfeer (of net daarbuiten) vliegen, lijkt zo helemaal losgebarsten. Naast China lanceerde ook Rusland deze week een nieuwe, intercontinentale ballistische raket. Op 24 maart knalde ook China’s buurland Noord-Korea een zogenoemde ICBM (intercontinental ballistic missile) de ruimte in. De lancering van de Hwasong-17 werd zelfs bijgewoond door mister North-Korea himself, Kim Jong-un, voor de gelegenheid uitgedost in ware Top Gun-outfit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20