Werkgevers: ‘Belgische economie keldert met 13 procent’

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka stelt na nog geen week haar economische verwachtingen fors neerwaarts bij en slaat alarm. De Belgische economie krijgt een onmiddellijke klap van 13 procent, en zal over het hele jaar met 7 procent krimpen, vreest Voka.

‘Dit is drie keer erger dan de financiële crisis’, waarschuwt Voka-topman Hans Maertens. De plotse stilstand van ons land veroorzaakt een ongeziene economische schok. ‘Waar we aan het begin van de financiële crisis in 2008 een terugval zagen van 3,7 procent, verwachten we nu eerder een inzinking van 13 procent.’

Die initiële klap komt het Belgische bruto binnenlands product (bbp) maar deels te boven, verwacht Voka. ‘Na juni zal er hopelijk wel herstel zijn, ook met dank aan de getroffen maatregelen van de verschillende regeringen. Maar dit zal niet voldoende zijn om het verlies uit te vlakken’, zegt Maertens. ‘De diepe recessie in de eerste jaarhelft zou de economie met 7 procent doen krimpen voor heel 2020. Ook dat is ruim het drievoud van de krimp van 2 procent in 2009. Bovendien is het nog niet zeker of er nog nieuwe corona-golven bijkomen en in welke mate dit andere delen van de wereld zal aantasten.’

40 miljard schade

Uit een bevraging van Voka blijkt dat de economische schade van de coronacrisis exponentieel stijgt. Op amper een week tijd verdubbelde het aantal bedrijven waarbij de omzet minstens halveerde.

Dertig procent van de bedrijven ziet zijn omzet zelfs bijna volledig wegvallen. Nu al heeft de helft van de bedrijven tijdelijke werkloosheid aangevraagd, en nog eens 10 procnet zegt dit nog in de komende week te doen. De helft van de bedrijven ervaart ook al liquiditeitsproblemen.

Voka raamt nu de economische schade voor België op 40 miljard euro. Nog geen week geleden dacht de werkgeversorganisatie dat de factuur beperkt zou blijven tot 16 miljard euro.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20