Verdient wie in coronatijden buitenshuis werkt een premie?

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka wil een premie invoeren voor wie buitenshuis werkt. De grote distributieketens in Frankrijk geven er hun medewerkers nu al een premie van 1.000 euro per maand.

Voka vraagt dat de federale overheid een prestatiepremie van 150 euro per maand toekent aan wie zich tijdens de coronacrisis op de werkvloer begeeft, meldt De Tijd. In steeds meer bedrijven komt de productie in het gedrang doordat werknemers vragen thuis te blijven.

‘Zowel bij tijdelijke werkloosheid als bij ziekteverlof is er soms bijna geen financieel verschil meer tussen werken en niet werken’, zegt Voka-topman Hans Maertens. ‘Wij vragen een incentive voor wie zich op de werkvloer begeeft, als dat veilig kan. Thuiswerken komt niet aanmerking.’

Twee andere werkgeversorganisaties, het VBO en Unizo, wijzen die voorstellen af. ‘Laat ons liever snel evalueren of wat de diverse overheden hebben beslist wel het juiste effect heeft. Het is goed dat de overheid nu geld in de economie pompt, maar ooit moet die rekening wel betaald worden.’

Frankrijk

In Frankrijk nemen sommige werkgevers zo’n premie op zich. De grote distributieketens in Frankrijk, zoals Carrefour en Auchan, kennen hun werknemers in de supermarkten een aanmoedigingspremie van 1.000 euro per maand toe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20