Werken bij Disneyland Parijs

De Disney parken, die vandaag de dag verspreid liggen over heel de wereld, staan bekend als de gelukkigste plekken op aarde. De miljoenen mensen die elk jaar een bezoek brengen aan deze parken zouden toe kunnen worden geschreven aan de talloze werknemers. Hiermee bedoelen we echter niet alleen de bekende Disneyfiguren, maar eveneens de overige werknemers die zorg dragen een het verlenen van een uitstekende service en daarnaast de faciliteiten in een optimale conditie houden.

Vriendelijkheid en behulpzaamheid staan voorop

De mensen die voor Disney werken bieden een uitstekende service en laten naar het publiek toe zien hoe er op hoog professioneel niveau gewekt wordt. Een groot aantal andere themaparken kunnen hier dan ook zeker een voorbeeld aan nemen. Het komt dan ook maar sporadisch voor dat een medewerker van Disney niet vriendelijk of onbeleefd is tegen een bezoeker. De meeste mensen die in dienst zijn van Disney zullen zelfs vaak met gelukkig en blij ogen als zij aan het werk zijn. Ze werken dan ook met veel plezier voor “the Boss”, zoals Mickey Mouse vaak liefkozend wordt genoemd.

Een felbegeerde fulltime- of parttime baan, of zelfs een stageplaats, bij Disney zal om die reden dan ook altijd vooraf worden gegaan door een uitgebreide opleiding. Als je tot één van de castleden gaat behoren, dan zul je alle ins en outs dienen te leren van het werken als het betreffende Disneyfiguur en zul je je moeten houden aan een aantal zeer gedetailleerde gedragsregels. Zo dien je onder andere altijd te lachen en een perfect uiterlijk te hebben (je mag dus geen zichtbare tatoeages of piercings hebben. Hoewel sommige mensen van mening zijn dat dit een te strenge omgeving is om aan de slag te gaan, terwijl anderen hier juist prima op hun plek zijn en buitengewoon goed gedijen.

De meeste Disneybanen vind je in de VS

Hoewel er wereldwijd Disneyparken geopend zijn, zijn de meeste ervan nog steeds te vinden in de Verenigde Staten van Amerika. Hier kun je dan ook het meest gemakkelijk een Disneybaan vinden, je kunt immers ervoor kiezen om te gaan solliciteren bij Disneyland in:

–           Disneyland Resort in Anaheim, Californië, dat bestaat uit:

 • Disneyland Park,
 • Disney California Adventure Park.

–           Walt Disney World Resort in Lake Buena Vista, Florida), dat onderverdeeld is in:

 • Magic Kingdom,
 • Epcot,
 • Disney’s Hollywood Studios,
 • Disney’s Typhoon Lagoon,
 • Disney’s Blizzard Beach,
 • Disney’s Animal Kingdom,

Maar ook buiten de Verenigde Staten kun je op zoek gaan naar een Disneybaan, te weten in:

–           Tokyo Disney Resort in Tokyo dat is verdeeld in:

 • Tokyo Disneyland,
 • Tokyo DisneySea,

–           Disneyland Paris in de buurt van Parijs (in de plaats Marne-la-Vallée) dat bestaat uit de twee parken:

 • Disneyland Park,
 • Walt Disney Studios Park.

–           Hong Kong Disneyland Resort in Hongkong

–           Shanghai Disney Resort in Shanghai.

Werken in entertainmentsector van Disney

Veel mensen dromen ervan om voor de bezoekers van één van de Disneyparken te kunnen stralen als een Disneyfiguur. Dit kan echter betekenen dat je als animatiefiguur op gaat treden (zoals Mickey, Minnie, Donald, Goofy, Knabbel, Babbel of één van de talloze andere dierfiguren uit de verhalen van Disney) of je een rol toebedeeld krijgt als een zogenaamd gezichtspersonage (bijvoorbeeld als één van de prinsen of prinsessen). Daarnaast kun je mogelijk ook als zanger, danser of acteur in worden gezet bij shows en parades. Er zijn tevens een aantal entertainmentjobs waarbij je jezelf niet hoeft te presteren aan het publiek. Je taak bestaat in dat geval uit het helpen van de overige castleden bij hun optreden en hen naar de gasten toe te brengen, bijvoorbeeld als er een meet and greet met fans op het programma staat. Je begeleidt dan niet alleen het Disneyfiguur naar het toneel, maar zorgt ook voor de interactie tussen de gasten en het betreffende Disneykarakter. Er zijn zelfs medewerkers die zich volledig toe hebben gelegd op de productie van kostuums voor de diverse Disneypersonages, performers en de overige leden van de cast.

Werken met eten en drinken bij Disney

In de restaurants in de parken van Disney, maar ook in de omliggende hotels, bieden talloze medewerkers zowel volledige- als snelle diensten aan als het gaat om de verzorging van eten en drinken. Hierbij worden dus diverse functies vervuld. Snelle services om gasten in een korte tijd van het gewenste eten en drinken te voorzien, naast het serveren van (door professionele koks bereide) maaltijden aan tafel. Op die manier kan elke gast op zijn, of haar, gewenste manier genieten van heerlijk eten en drinken tijdens hun verblijf in één van de Disneyparken.

Disney gasten kunnen, naast allerlei eet- en drinkgelegenheden, ook kiezen uit uiteenlopende hotels en accommodaties, variërend van luxe tot wat meer motelachtige accommodaties. Medewerkers in deze sector binnen Disney staan garant voor een geweldige tijd voor de duur dat de gasten bij Disney verblijven, ongeacht voor welke verblijfsvorm ze hebben gekozen. De banen die je in deze sector binnen Disney aan zult treffen, variëren van piccolodiensten, front officediensten, conciërgewerkzaamheden, serviceverlening aan gasten, huishoudelijke werkzaamheden of banen in de sector recreatie of het management.

Werken als parkoperator bij Disney

Personen die bij Disney werkzaam zijn op de afdeling parkoperaties krijgen functies aangeboden in het themapark waarbij ze verantwoordelijk zijn voor een aangenaam verblijf van de gasten. Hierbij kun je denken aan taken binnen de diverse bezienswaardigheden, speciaalzaken, beveiliging, vervoer, bewaking, fotobewerking en parkbeheer.

Verkoop- en winkelmedewerker bij Disney

Als verkoper of winkelmedewerker bij Disney kun je Disney-georiënteerde, maar ook steeds meer andere, producten verkopen ergens binnen de grenzen van het Disneypark. Er zijn zelfs banen beschikbaar in winkel die zich hebben gevestigd in verschillende steden verspreid over heel de aarde. Banen zijn niet alleen beschikbaar voor mensen die het ambiëren om als verkoper binnen de detailhandel aan de slag te gaan, maar ook die hun managerkwaliteiten willen benutten. Als je wilt in een park wilt werken als verkoper of manager, in plaats van in een Disneywinkel in een stad of een winkelcentrum, dan dien je daar gericht op te zoeken als je de vacante functie binnen het Disneyconcern doorspit.

Hoe krijg je een Disneybaan

Om een baan bij Disney te kunnen vinden dien je de officiële website van een park te bezoeken en te kijken naar de vacante functie die bij je passen. Op deze website is doorgaans een overzicht te vinden van elke beschikbare baan. Tijdens je zoektocht kun je je toespitsen op een bepaalde functie, maar eveneens op een voorkeurslocatie. Daarnaast is het mogelijk om op deze officiële website na te gaan wat de status is van je sollicitatie als je die al eerder in hebt gediend. Je kunt je desgewenst ook aanmelden voor het ontvangen van zogenaamde jobalerts zodat je daar direct op kunt reageren.

Disney College Program (DCP)

Via het Disney College program (DCP) kun je in aanmerking komen voor een betaalde stage op het niveau van een beginnend medewerker. Vrijwel alle parken van Disney staan open voor studenten en mensen die nog maar net af zijn gestudeerd, zonder daarbij acht te slaan op hun leeftijd. Voor sommige banen heb je helemaal geen specifieke opleiding nodig, terwijl voor andere functie juist gerelateerd zullen zijn aan bepaalde studierichtingen. 

Disney Professional Stages (PI)

 Middelbare scholieren, senioren, studenten en pas afgestudeerden kunnen zich aanmelden voor de Disney Professional Stages (PI) en komen dan in aanmerking voor een betaalde leidinggevende positie die aansluit bij hun werkervaring en behaalde diploma’s en graden.

Voordelen van werken bij Disney

Als medewerker van Disney kun je genieten van een aanzienlijk aantal voordelen. Een aantal belangrijke voordelen van werken bij Disney hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Uitstekende trainingsmogelijkheden die je meer kansen zullen bieden als je elders een gaat solliciteren,
 • Gratis toegang tot het park. Je kunt zelfs een aantal gasten mee het park innemen. Alleen in zogenaamde blackout periodes zal deze gratis toegang komen te vervallen,
 • Kortingen op merchandise van Disney, maar ook in een aantal restaurants en tijdens speciale evenementen,
 • Medische- en tandheelkundige verzekeringen, ziektedagen en betaalde feest- en vakantiedagen behoren tot de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden van Disneymedewerkers.

Belangrijke termen die je moet kennen als Disneymedewerker

Zoals we al eerder aan hebben gehaald, en ongeacht of je nu een leidinggevende- of uitvoerende functie hebt weten te verwerven bij Disney, zal het concern alle medewerkers als “leden van de cast.” Aanduiden. Het bedrijf spreekt daarnaast nooit van klanten, maar geeft de voorkeur aan het gebruik van het woord gasten. 

Daarnaast kent het bedrijf een aantal andere begrippen die deel uitmaken van het speciale jargon van medewerkers van Disney:

 • On stage: elk locatie die te zien is voor de gasten,
 • Backstage: plaatsen waar de leden van de cast achter de schermen aan het werk zijn, maar eveneens op de route van de ene naar de andere plaats in de parken,
 • Code V: een alert dat een gast heeft gebraakt,
 • Mousekeeping : de term die in Disneyparken wordt gebruikt voor de afdeling huishoudelijk hulp.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20